Petak, 5 ožujka, 2021

Francuski političari: “Drago nam je što će Zlatan Ibrahimović plaćati ovoliki porez Francuskoj”

Nemojte propustiti

Odluka Kriznih štabova: Ovo su posljednje naredbe i mjere stanovništvu u BiH

Krizni štabovi kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine posljednjih dana najavljuju oštrije mjere i naredbe građanima u borbi protiv...

Čović: Imamo tri člana Predsjedništva BiH i to se neće nikada promijeniti

Zašto se ne bi svaki stanovnik ove države mogao kandidovati? Ali je suština da u Predsjedništvu sjedi bošnjački, hrvatski...

I Slovenija donira BiH 4.800 vakcina

U radnoj posjeti Bosni i Hercegovini danas je predsjednik Slovenije Borut Pahor koji se sastao sa članovima Predsjedništva BiH, ...

Krizni štab FBIH o uvođenju lockdowna: Situacija je dramatična, moramo djelovati

Premijer FBiH Fadil Novalić kazao je na današnjoj press konferenciji da opet imamo vanrednu situaciju zbog velikog rasta broja...


Rekordno visoka plaća nogometne zvijezde Zlatana Ibrahimovića, koju ima u novom pariškom klubu, izazvala je žestoku kritiku francuskih političara koji su je nazvali “nepristojnom” u vremenima teške ekonomske krize.

Foto: Zlatan Ibrahimović

Ovaj 30-godišnji švedski napadač prešao je u pariški klub Saint-Germain iz AC Milana, a mnogi fanovi su ga dočekali uzvikujući “Ibra” u srijedu kada ga je novi klub predstavio. Ibrahimović treba dobivati oko 14 miliona eura godišnje, što je najviši iznos ikada za nogometaša u Francuskoj.

Međutim, Francuska se bori da izbjegne recesiju i želi izbjeći porast nezaposlenosti, zbog čega su socijalistički političari burno reagovali. Čak je i bivši ministar sporta osudio visinu Ibrahimovićeve plaće, prenio je AFP.

Francuska nova socijalistička vlada kaže da Ibrahimović neće imati izbora nego da plati 75 posto poreza na godišnje plaće koje prelaze milion eura, što Francuska namjerava uvesti naredne godine.

“Ove cifre nisu impresivne, one su nepristojne”, izjavio je ministar za proračun Jerome Cahuzac u četvrtak, kada je upitan za Ibrahimovićevu plaću.

“Nepristojne su u vrijeme kada ljudi širom svijeta ulažu napore u izbjegavanje katastrofalnih posljedica ekonomske krize”, dodao je on.

Ministrica sporta Valerie Fourneyron nazvala je iznos plaće “basnoslovnom i nerazumnom”, dok je glasnogovornica vlade Najat Vallaud-Belkacem rekla da je suma “šokirala mnoge ljude”.

Vallaud-Belkacem je rekla da ne postoji način na koji bi Ibrahimović mogao izbjeći plaćanje poreza od 75 posto na plaću. Neki su se ministri veselili što će njegova plaća donijeti vladi prihode.

“Drago mi je što će plaćati porez Francuskoj. Ovo je pokazatelj da ova vrsta poreza nije uvedena kako bi se spriječio dolazak velikih imena u svijetu nogometa u Francusku”, rekao je ekonomista Benoit Hamon.

Čak se i predsjednik Francuske Francois Hollande pridružio kritici na plaću, iako indirektno, kazavši da postoje timovi u Francuskoj koji pobjeđuju na utakmicama, a nemaju veoma visoke plaće.

Iz Qatar Sports Investmentsa, vlasnici kluba, saopćeno je da će poštovati francuske zakone.

 

 

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Korona ponovo ‘divlja’ u Sarajevu: Da li je ovo jedan od razloga?

SARAJEVO - Kontrola u gradskom saobraćaju još nije uspostavljena, građani bez problema ulaze u krcate tramvaje u kojima ne...

Možda vas zanima i ovo