Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Franjo Topić: “Teza da hoće svi Srbi živjeti u jednoj zemlji – pa ima Srba i u Australiji, Kanadi…”

Autor:Okanal

Nemojte propustiti

– Ja mislim da Srbi iz BiH danas imaju više vlasti u BiH nego što bi je imali da su u Srbiji. To vrijedi i za hrvatske stranke. Nema idealnih rješenja – kazao je Franjo Topić

Najveći dragulji BiH su njeni narodi, posebno pojedinci koji cjeloživotno njeguju to domoljublje. Možda su baš zato prepoznati u narodu jer istinski vole Bosnu i Hercegovinu i uvijek to rado ističu.

Počasni predsjednik Hrvatskog kulturnog društva “Napredak” Franjo Topić bio je gost jutrošnjeg izdanja Sunčanog jutra. Prisjetio se dešavanja od prije 30 godina.

Upravo se čita:  Šta se smije prenijeti preko granice: Pažljivo spakujte kofere kako vas ne bi papreno kaznili

– Čovjek bez sjećanja nije pravi čovjek. Bez sjećanja ne bi bilo znanosti ni povijesti. Čovjek proživljava sve na određeni način. Sad sam ovih dana malo, listajući arhivu, pronašao i moje priopćenje dan uoči referenduma. To su bila vremena iščekivanja, nepoznanice… Kada čovjek govori o tome, mi nismo imali dilema kao crkva, svi biskupi, sarajevski Vinko Puljić, mostarski Pavao Žanić, banjalučki Franjo Komarica, itd. Jednodušno smo bili za to da glasamo za referendum. Nema idealnih rješenja ali u datim okolnostima tadašnjim, to je bilo puno bolje rješenje nego da ostanemo u toj nekoj krnjoj Jugoslaviji jer su već i Slovenija i Hrvatska odlučile izaći. I danas jednako mislim, kazao nam je Topić.

Upravo se čita:  Okončana drama na raskrsnici u sarajevskom naselju Grbavica: Luksuzni Audi 8 bio meta krađe, policija presrela vozilo i uhapsila vozača

I “Napredak” i neke druge hrvatske organizacije, tada su pozvale stanovništvo da glasaju za nezavisnu BiH – sa ove tačke stanovništva to djeluje hrabro, iako je tada to bio jedan normalan civilizacijski potez.

– Uvijek je bilo nekih napetosti. Ovdje je stalna kriza. I tada je bilo, srpske stranke su odbijale. To je i razumljivo da su one željele ostati u Jugoslaviji. Ali ja mislim da Srbi iz BiH danas imaju više vlasti u BiH nego što bi je imali da su u Srbiji. To vrijedi i za hrvatske stranke. Nema idealnih rješenja. Ta teza da hoće svi Srbi živjeti u jednoj zemlji, pa ima i u Australiji Srba, u Kanadi, itd., istakao je.

Upravo se čita:  Dr. Jasmina Ćorović Kuburović nakon smrti Azre Spahić: Ubio si moju kolegicu, ti bijedo pijana!

Pročitajte još

Izdvajamo

Da li je dodatno ograničenje brzine dobra ideja? Ministar Katica odgovorio na kritike o prijedlozima

- U KS konstatovana je velika ugroženost pješaka, posebno u centru Sarajeva - naglasio je Katica  Stravična nesreća u Sarajevu...

Možda vas zanima i ovo