Utorak, 19 listopada, 2021

FRANKFURT U PLAMENU Totalni haos na ulicama, 88 policajaca povrijeđeno, 500 privedenih!

Nemojte propustiti

[wonderplugin_gallery id=”114″]

Na protestima protiv kapitalizma u Frankfurtu ozlijeđeno je više desetaka policajaca a policija je privela više od 500 sudionika prosvjeda, javlja CNN.

Najmanje je 88 policajaca ozlijeđeno od kojih je osam dobilo pogotke kamenom u glavu, a sedam je policijskih vozila zapaljeno, prenosi Jutarnji.

Policija je vodenim topovima gađala demonstrante kako bi ih rastjerala nakon napada na njihove snage kao i na vatrogasce. Uhapsila je pet osoba zbog nasilja a na ispitivanje je privela njih više od 500.

Hiljade demonstranata protiv kapitalizma sukobile su se s interventnom policijom nedaleko od novog sjedišta Europske središnje banke (ECB) u Frankfurtu u srijedu ujutro nekoliko sati prije svečanog otvaranja te zgrade vrijedne 1,3 milijarde eura.

Demonstranti su na ulicama zapalili gume i kante za smeće.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi u svom govoru na svečanom otvaranju poručio je demonstrantima kako su promašili okrivljavanjem ECB-a, prenosi Reuters.

Organizatori skupa, grupa Blockupy – nazvana prema pokretu Occupy Wall Street 2011. – procjenjuje da se okupilo oko 10.000 ljudi.

Hiljade su došle u njemačku financijsku prijestolnicu iz drugih dijelova Europe.

“Naš protest je protiv ECB-a, člana trojke, koji unatoč tome što nije demokratski izabran otežava rad grčke vlade. Mi želimo da se okonča politika oštrih mjera štednje”, rekao je jedan od organizatora protesta Ulrich Wilken.

“Mi želimo glasan, ali miran protest”, kazao je on za Reuters.

Glasnogovornica frankfurtske policije Claudia Rogalski rekla je da je raspoloženje demonstranata “agresivno”.

“Imali smo bacanje kamenja, paljenje kanti za smeće, a oštećeno je i sedam policijskih automobila, od kojih je većina zapaljena”, kazala je.

Povod protestima je bilo otvaranje nove središnjice Europske središnje banke koju aktivisti smatraju odgovornom za ekonomsku krizu u Europi, uz samu Europsku uniju te Međunarodni monetarni fond, čiju politiku provode uglavnom njemačke vlasti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo