Ponedjeljak, 26 rujna, 2022

Fuad Čolpa objasnio zašto je glasao “ZA” igranje utakmice između BiH i Rusije: “Pa čudno je, ali sam se prilikom glasanja odvojio od politike…”

Nemojte propustiti

”Glasao sam za sport, nogometaši nisu krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu “, istaknuo je Čolpa 

Fuad Čolpa , glasao je za odigravanje prijateljskog susreta Rusije i Bosne i Hercegovine, a za SportSport.ba je objasnio zbog čega je to uradio.

Nakon što je Rusija izvršila agresiju na Ukrajinu, Međunarodna nogometna federacija (FIFA) i Europska nogometna federacija (UEFA) suspendovale su rusku reprezentaciju i tamošnje klubove sa svih službenih natjecanja.

Tako je ruskim klubovima, ali i reprezentaciji ostalo samo da igraju prijateljske susrete s reprezentacijama koje zbog cjelovite situacije budu to željele, a iz Nogometnog saveza Rusije uputili su ponudu Nogometnom savezu naše zemlje za odigravanje prijateljskih susreta.

Ponuda je na adresu našeg saveza stigla krajem prošlog mjeseca, a iz naše krovne kuće su i od UEFA-e zatražili mišljenje. Dobili su i odgovor u kojem stoji da se UEFA ne protivi odigravanju susreta i da nije nadležna za prijateljske mečeve na tlu Rusije.

Nakon što je stigao odgovor iz UEFA-e, sazvana je sjednica Komiteta za Hitnost koja broji šest članova, a da bi se odluka usvojila potrebno je da se za nju glasa pet, što znači da barem jedan član iz tri komponente (kantonalni savezi, županijski savezi i FS RS) mora podići ruku.

I upravo je tako bilo na sjednici. Članovi Komiteta za hitnost iz FS RS i županijskih saveza ( Vico Zeljković, Miloš Brkić, Ivan Beus i Dragan Soldo ) bili su za odigravanje susreta, pa im je trebao još jedan glas iz kantonalnih saveza i dobili su ga iz Fudbalskog saveza Kantona Sarajevo, odnosno od Fuada Čolpe, dok je Irfan Durić bio protiv.

Ovo je odluka o kojoj će se sasvim sigurno još mnogo dikustovati i koja će biti u centru pažnje svjetskih medija, a zbog čega je glasao “za” Čolpa je objasnio za SportSport.ba.

”Glasao sam za sport, nogometaši nisu krivi za agresiju Rusije na Ukrajinu “, istaknuo je Čolpa za SportSport.ba.

Shvatili smo šta govori Čolpa iu neku ruku njegovo objašnjenje može i “piti vode”, no pitali smo ga da li mu je bilo čudno to što je Fudbalski savez Rusije poslao ponudu Fudbalskom savezu naše zemlje, a ne recimo nogometnom savezu Hrvatske, Crne Gore, Srbije ili Sjeverne Makedonije.

“Pa čudno je, ali sam se prilikom glasanja odvojio od politike. A i uvjeti za naš Savez su dosta povoljni”, zaključio je Čolpa.

Interesantno za vas

Izdvajamo

CIK prvi put na Općim izborima uvodi supervizore: Reagirat će odmah u slučaju drastičnog kršenja zakona

Neće se miješati u rad općinskih izbornih komisija, osim u slučaju drastičnog kršenja zakona kada će odmah reagirati, te...

Možda vas zanima i ovo