Utorak, 15 lipnja, 2021

Fuele: Svake godine rasprava o BiH kao repriza

Nemojte propustiti

Foto: Arhiv
Foto: Arhiv

Europska komisija, predsjedništvo EU-a i zastupnici Europskog parlamenta izrazili su zabrinutost zbog potpunog zastoja u Bosni i Hercegovini koja zaostaje za svim zemljama u regiji kada su u pitanju europske integracije, javlja Hina.

– Nažalost, gotovo svake godine rasprava o Bosni i Hercegovini izgleda kao repriza nečega što smo već gledali – rekao je u srijedu kasno navečer u raspravi o napretku u Europskom parlamentu povjerenik za proširenje Štefan Fuele.

U raspravi koja se u Europskom parlamentu vodila o napretku Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, Fuele je citirao dio iz izvještaja koje je pripremila zastupnica Doris Pack i u kojem se pozivaju “vodstva triju konstitutivnih naroda u BiH da odustanu od nacionalističke i etnocentrične retorike”.

U raspravi su sudjevali i hrvatski zastupnici Tonino Picula, Davor Stier, Nikola Vuljanić, Andrej Plenković i Zdravka Bušić. Svi su se zauzeli za to da se Hrvatima u BiH treba osigurati ravnopravnost s ostala dva konstitutivna naroda u BiH.

Picula je pozvao BiH da prihvati načelo da se zadrži opseg tradicionalne trgovine s Hrvatskom i nakon njezina ulaska u EU.

Davor Stier je rekao da su glavne kočnice za napredak BiH separatističke i centralističke snage u zemlji.

Marije Cornelissen iz stranke Zelenih zatražila je da se iz prijedloga rezolucije briše odredba o konstituvnim narodima u BiH, jer u tome vidi prepreku za očuvanje cjelovitosti zemlje.

Zeleni su podnijeli takav amandman i najavili da će glasovati protiv cijele rezolucije ako se taj amandman ne prihvati.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Nije mu ostala dužna: Gorica Dodik pozvala Draška Stanivukovića i rekla mu šta će mu dozvoliti da uradi

- Da ne tuguješ, pozivam te sutra da dođeš i staviš traku i napraviš set fotografija, ako treba i...

Možda vas zanima i ovo