Ponedjeljak, 8 ožujka, 2021

Skandal u Dubrovniku: Funkcionerka HRT-a tražila od “šeika” donacije za Đelu Jusića i Sarajevsku filharmoniju!

Nemojte propustiti

Preminuo Emdžad Galijašević, bivši gradonačelnik Bihaća

U trci za gradonačelnika Bihaća pobijedio je 2012. godine kao kandidat SDA. Grad Bihać vodio je manje od četiri...

Policija prekinula korona dernek u školi: Učiteljice iz BiH uz muziku uživo slavile 8. mart

Tokom proteklog vikenda pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova RS kontrolisali su brojne lokale zbog epidemioloških mjera i najviše posla su...

Zasjeda Krizni štab Ministarstva zdravstva FBiH: Hoće li biti restriktivnijih mjera?

Prije nekoliko dana premijer FBiH Fadil Novalić i pomoćnik ministra zdravstva Goran Čerkez kazali su da je epidemiološka situacija...

Bez proslave 8. marta, Krizni štab FBiH pooštrava mjere

Jedan od problema s kojima su suočava FBiH je nabavka kisika kojeg je sve manje i na svjetskom tržištu....

Hasan Hajdar Diab, novinar “Večernjeg lista” uspješno se prerušio u šeika iz Ujedinjenih arapskih emirata pod lažnim imenom Ibrahim Al-Jasem kao visok i ugledan gost bio učesnik otvaranja 63. Dubrovačkih ljetnih igara, stojeći na prijemu uz sam državni vrh, dva metra od predsednika Ive Josipovića.

Foto: Dubrovačke ljetne igre

Tom prilikom s njim je razgovarala predsjednica Nadzornog odbora Hrvatske radio televizije i bivša novinarka Silvija Luks Kalođera, koja je od njega tražila donaciju od nekoliko stotina hiljada eura.

Nakon ispitivanja iz koje je loze i kad je čula da je on direktor velike naftne kompanije i rudnika zlata, Luksova ga je pitala da li bi bio voljan da plati avionski prevoz i troškove smještaja i boravka u Abu Dabiju kompozitora i dirigenta Đele Jusića i Sarajevske filharmonije, ali i da plati nekoliko stotina hiljada eura honorara za Jusića. Dogovoreno je da se čuju kako bi se svota platila na njen ili Jusićev račun, s obzirom da je ona njegova menedžerka.

Nakon što je Diab objavio ovu priču u svom listu, reagovala je i Silvija Luks, ističući da je priča o lažnom šeiku bila smiješna, jer ga je prozrela za 30 sekundi. U današnjoj izjavi za Index.hr ona je rekla da je s njim razgovarala samo kako bi saznala ko se krije iza lika šeika. Najavila je i tužbu, jer su korišćene njene fotografije i blati njeno ime.

– Pravo je pitanje ko je dopustio da lažni šeik, što je meni odmah bilo jasno, jer je sasvim pogrešno zamotao oko sebe njihovu odeću, dođe na terasu i stoji uz sam državni vrh? – pitala se Luksova koja je sa svojim pokojnim mužem koji je bio diplomata boravila u arapskim zemljama.

Na pitanje zašto nije prijavila lažnog šeika, rekla je da to nije njen posao, dodavši da je davanje lažnog identiteta kršenje zakona i da je Diab sramota hrvatskog novinarstva.

Diab joj je blagovremeno odgovorio, ističući da je od 10. jula do dana objavljivanja teksta u novinama stalno zvala, a dva dana nakon njihovog susreta poslala nekoliko SMS-ova koje je sačuvao, a u kojima traži sastanak i očekuje poziv, e-mail ili e-mail direktora njegove kompanije.

Što se tiče prijave, Daib kaže da je kao i ona bio legalno i uredno prijavljen, a bio je prijavljen i kao glumac koji će šetati među gostima.

– Usput, nije nevažno – Silvija je došla do mene, a ne ja do nje. Nisam se nikome nabacivao, samo sam šetao među ljudima i posmatrao – rekao je on i dodao da mu Silvija nije dala da dođe do riječi već je govorila o svom projektu i raspitivala se za njegove poslove.

– Narednih nekoliko dana do objavljivanja teksta uporno me je zvala i htjela upoznati s Đelom Jusićem, što sam izbegavao pod izgovorom da imam sastanke i mnoštvo obaveza – zaključuje Diab, pitajući se ko je zapravo sramota za hrvatsko novinarstvo.

 

(Bh-index)


Više s weba

loading...

Izdvajamo

Otkriveni novi, neobični simptomi korone: Mogu se pojaviti na vašem tijelu!

Nedavno istraživanje pokazalo je da su promjene na koži bile prvi simptom kod 17 % bolesnika s covidom-19 koji...

Možda vas zanima i ovo