Utorak, 22 lipnja, 2021

FZZZ: Za IT tehnologiju iskeširali 5,2 miliona

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Iako je stopa nezaposlenosti u Federaciji BiH dostigla 46 posto, a armija radnika godinama ne može da pronađe posao, Federalni zavod za zapošljavanje (FZZZ) nedavno je odlučio platiti čak 5,2 miliona KM za modernizaciju i nadogradnju vlastitog informatičkog sistema, saznaju “Nezavisne”.

Prema našim saznanjima, ugovor je sklopljen sa tri domaće firme “BS Telecom Solutions”, QSS i “INFO Studio” iz Sarajeva, te kompanijom “Primakon” iz Zagreba, koje se bave IT tehnologijama i dilanjem računarske opreme.

Ipak, ostalo je nejasno kako će nova informatička mreža i uvezivanje poslovnica pomoći u aktivnijem zapošljavanju barem dijela od 391.000 nezaposlenih u FBiH, odnosno zašto ovaj veliki novac nije iskorišten za aktivne politike zapošljavanja.

Kenan Rešo, direktor FZZZ-a, potvrdio je nabavku ove opreme, kazavši da se Zavod upravo zbog armije nezaposlenih odlučio za informatizaciju 79 opštinskih biroa i 10 kantonalnih službi.

“Sigurni smo da će projekat već 2015., u prvoj godini svoje primjene, dati rezultate. Jeste da zvuči skupo, ali 40 posto projekata su licence koje moramo platiti za različite informacione tehnologije”, kazao je Rešo.

Na pitanje kako informatičko uvezivanje poslovnica može obezbijediti posao nekome ko ga traži već 10 godina – nije imao odgovor.

“Planom za 2014. predviđena su sredstva za ove namjene, a iza ove odluke stoje Vlada i Parlament FBiH. Jasno je da postoji i nužnost i puna opravdanost nadogradnje informacionog sistema i ovo je proces koji je dugo u planu Federalnog zavoda, a ove godine napokon su se stekli uslovi za realizaciju jednog ovako gigantskog projekta. On, najprije, treba da omogući uslove za reformu kompletnog sektora zapošljavanja u FBiH”, uvjerava Rešo.

Direktor FZZZ-a tvrdi da će početak primjene novog i skupog sistema “vrlo brzo dovesti do smanjenja broja nezaposlenih”.

“Garantujem vam da sadašnji informacioni sistem koji je u primjeni u RS ne košta manje od ovoga što mi uvodimo. Ono što je takođe jako bitno jeste da će prvi put za građane FBiH biti otvorena mogućnost posredovanja prema inostranstvu na jednostavan način. Ovo je prvi put da je ovakav projekat potpuno transparentno ponuđen odgovornim ljudima u FBiH”, ističe Rešo.

On kaže da je FZZZ u prošloj godini aktivnim politikama zapošljavanja obuhvatio” 7.500 ljudi.

“Od tog broja naša aktivna mjera je rezultirala zapošljavanjem 5.000 osoba, a oko 2.500 je obuhvaćeno mjerama dokvalifikacije i prekvalifikacije, za koje cijenimo da su najvećim brojem rezultirale zapošljavanjem. Cilj za ovu godinu je da našim mjerama obuhvatimo 15.000 osoba”, kaže Rešo.

Međutim, oni kojih se ovo najviše tiče izrazito su skeptični prema novom projektu.

Branko V., diplomirani ekonomista iz Sarajeva, koji je godinama bez posla, smatra da je cijela priča prenapuhana i kontradiktorna.

“Pitam se zašto su, ako je već toliko neophodan, do danas čekali s tim projektom? Hoće da kažu da je zaposlenost slaba zbog dosadašnje slabe uvezanosti poslovnica? Ja sam fri lenser, a ako budem morao baš preživljavati, radije ću izvršiti harakiri nego od njih zatražiti pomoć. Oni su sami sebi cilj”, kazao je ovaj ogorčeni Sarajlija.

Edina Šehović, marketing menadžer u kompaniji Posao.ba, kaže da je na njihovom portalu u 2012. godini objavljeno više od 8.000 oglasa za posao, dok je broj otvorenih radnih mjesta u okviru oglasa za posao iznosio 20.380.

“Procjenjuje se da je putem portala Posao.ba posao pronašlo oko 16.000 osoba. U 2012. godini svoje biografije je ostavilo 21.397 osoba koje traže posao, a baza portala Posao.ba obuhvata više od 180.000 biografija. U prosjeku na jedan oglas apliciraju 44 kandidata”, kaže Šehovićeva, dodajući da će podaci za prošlu godinu tek biti objavljeni.

(Nezvisne novine)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Draško Stanivuković: Benjamina Karić je svojim dolaskom pokazala koliko cijeni Banja Luku

Stanivuković je na svojoj Facebook stranici napisao da su pokazali sve ljepote Banja Luke. Gradonačelnica Sarajeva i gradonačelnik Banje Luke,...

Možda vas zanima i ovo