Subota, 4 prosinca, 2021

Gabrijel Eskobar stiže u nedjelju u Sarajevo, ostaje tri dana

Autor:Avaz.ba

Nemojte propustiti

Posjeta dolazi zbog sve opasnije blokade državnih institucija koju predvodi Milorad Dodik i najave da će entitet RS jednostrano preuzeti sve nadležnosti države.

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država (SAD) za zapadni Balkan stiže u nedjelju 7. novembra u posjetu Bosni i Hercegovini, saznaje portal “Avaza”.

On će, kako je potvrđeno iz više izvora, u Bosni i Hecegovini ostati do srijede, 10.novembra.

Eskobar, koji je i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Euroaziju, u Sarajevu će 8. novembra održati prve sastanke s bh. liderima i članovima Predsjedništva BiH.

Posjeta dolazi zbog sve opasnije blokade državnih institucija koju predvodi Milorad Dodik i najave da će entitet RS jednostrano preuzeti sve nadležnosti države.

Tokom prošlosedmičnog obraćanja pred Odborom za vanjske poslove Predstavničkog doma Kongresa SAD o angažmanu američke administracije u regiji, Eskobar je dobar dio izlaganja posvetio upravo Dodiku.

– Posljednje prijetnje Milorada Dodika državnim institucijama su opasne i prijetnja su Dejtonu i evropskoj perspektivi svih bosanskih građana. Tijesno sarađujemo s lokalnim akterima i partnerima kako bismo suzbili svaki pokušaj povratka u problematičnu prošlost – rekao je Eskobar.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dačić: Meni je uvijek bliži naš brat po krvi ovdje nego bilo koji specijalni izaslanik, prošlo je vrijeme kada se pitanje Balkana rješavalo vojno

Dačić smatra da je omalovažavanje srpskog naroda prešlo svaku granicu. Predsjednik Skupštine Srbije Ivica Dačić izjavio je, povodom imenovanja specijalnog...

Možda vas zanima i ovo