Nedjelja, 28 studenoga, 2021

Gavrilo Princip i Franz Ferdinand na zgradi Muzeja Sarajeva – FOTO

Nemojte propustiti

10460709_864771540217631_3667175606225031314_n

Fotografije Gavrila Principa i austrijskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda odnedavno krase fasadu Muzeja Sarajeva, čime ova muzejska institucija podsjeća na skoru 100. godišnjicu početka Prvog svjetskog rata te Sarajevski atentat.

Postavljanje ovog banera s fotografijama samo je dio projekta Muzeja Sarajeva kojim će obilježiti nekoliko značajnih mjesta na tom području, s obzirom na to da je upravo u blizini te institucije Gavrilo Princip izveo atentat na Franza Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju.

Direktorica Muzeja Amra Madžarević istaknula je za agenciju Fena da je baner nastao kao rezultat saradnje Muzeja s Akademijom likovnih umjetnosti Sarajevo, u okviru koje su studenti četvrte godine postdiplomskog studija dobili zadatak da osmisle na koji bi način oni označili tu važnu historijsku činjenicu.

”Riječ je o citatu engleskog novinara i publiciste Tima Judaha, uz koji je ispisan datum 28. juni 1914. godine. Stavili smo likove dvojice aktera od kojih je ustvari sve i krenulo. Istovremeno to možemo posmatrati i kao pomen na prve žrtve velikog svjetskog rata koji će poslije tog događaja doći. Dakle, nikakve ideološke poruke ne stoje iza toga, već čisto označavanje mjesta na kome se desio atentat”, kazala je Madžarević.

Podsjeća da su u 20. stoljeću bila dva svjetska rata, te da je ono simbolično završeno u Sarajevu novim ratom.

”Cilj nam je poručiti da ne želimo da se ikada više ponovi stoljeće ratova kao što je bilo ovo prethodno”, naglasila je ona.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dodik o mogućim sankcijama: Pa šta, ja ih već živim, nisam bio tamo 10 godina

Za Ameriku je rekao da se “ponaša kao kauboj koji razvaljuje Dejtonski sporazum onako kako njoj odgovara” Milorad Dodik, član...

Možda vas zanima i ovo