Subota, 4 prosinca, 2021

Gavrilović seli proizvodnju u BiH i Srbiju!

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Mesna industrija Gavrilović će opsati ali će deo proizvodnje ipak preseliti u Bosnu i Hercegovinu i Srbiju, potvrdio je vlasnik Đuro Gavrilović, za “Večernji list”. On je, poslije spekulacija da je firma u ozbiljnim problemima, poručio je da Gavrilović opstaje, a da će ubuduće proizvoditi samo mesne prerađevine, trajne salame, paštete, šunku i hrenovke.

Iako Gavrilović smanjenje kapaciteta opravdava racionalnim odlukama zasnovanim na preciznim poslovnim analizama, uz podsećanje da ni u Evropi više ne postoje kompanije koje se bave i primarnom proizvodnjom i preradom, i logistikom – činjenica je da ni u Petrinji više nema starog sjaja nekadašnjeg prehrambenog giganta, piše list.

Štaviše, u Petrinji je zatvorena nekada prva, a danas poslednja mesara Gavrilović. Firma se povukla iz pazinskog Purisa, posle bezuspešnog pokušaja da to preduzeće obnovi. Puris je, tvrde u kompaniji, slomila kriza, pad potrošnje, ali i konkurencija.

Usledila je rasprodaja prodavnica Dinova-Dione. Čak 42 radnje u Dalmaciji i centralnoj Hrvatskoj, s radnicima, prošle godine u septembru, preuzeli su Ribola i Gavranović, a u okviru restrukturiranja Dione, 13 prodavanica i skladište na Rabu, sa stotinak zaposlenih, u decembru je preuzeo Konzum. Neslužbeni izvor tvrdi da i preostale radnje Dione čekaju novog vlasnika, i to inostranog.

“Svim radnicima osigurane su stimulativne otpremnine, što znači da im je ponuđeno i više nego što je zakonom određeno”, objašnjavaju u “Gavriloviću”.

Deo proizvodnje pod brendom “Gavrilović” preseljen je u Čitluk, u Hercegovini, gde se ostvaruje promet od 5,5 miliona evra.

Plan je da se jedan deo proizvodnje organizuje i u Srbiji, ali će većina asortimana u zemlje CEFTA, tržište od 27 miliona ljudi, koji dobro poznaju Gavrilovićev brend i proizvode, ići iz Čitluka, poručuju iz kompanije.

Da se ova mesna industrija nije prilagodila na vreme, neki proizvodi posle hrvatskog ulaska u Evropsku uniju poskupeli bi i 50 odsto, zaključuje list.

(Vecernji list)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo