Subota, 4 prosinca, 2021

Gazi Husrev-begova biblioteka bogatija za četiri hiljade novih članova

Nemojte propustiti

Arhiv
Arhiv

Nova zgrada Gazi Husrev-begove biblioteke otvorena je 15. januara. Riječ je o najstarijoj javnoj biblioteci u Bosni i Hercegovini, koja je nastala 1537. godine.

Gotovo četiri hiljade građana besplatno se učlanilo u ovu biblioteku tokom Dana otvorenih vrata, a sve ono što baštini ova instuticija moći će koristiti svaki radni dan od 8 do 18 sati.

U toku Dana otvorenih vrata uposlenici biblioteke bili su na usluzi svim korisnicima i posjetiocima, a posjetioci su imali priliku obići odjele, depoe, muzej i druge prostorije biblioteke, javlja TVSA.

U okviru manifestacije predstavljeno je i 18 kataloga rukopisa ove naučne i kulturne institucije BiH. Ovim povodom prikazan je I dokumentarni film o bibiloteci Čuvar bošnjačkog naslijeđa autorice Zehre Alispahić.

U ovoj biblioteci čuva se najveći fond rukopisa na orijentalnim jezicima u Jugoističnoj Evropi, što dovoljno govori o njenoj naučnoj i kulturnoj važnosti ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego za cijeli region i šire.

Rukopisi potječu iz raznih krajeva islamskog svijeta, osobito iz velikih i značajnih kulturno-naučnih centara kao što su Istanbul, Mekka, Medina, Kairo, Bagdad. Značajan broj ovih rukopisa potječe iz bosanskih gradova i sela gdje su pisana originalna djela ili prepisivane knjige drugih autora iz svih tada poznatih naučnih disciplina.

Pored najmanjeg rukopisa Kur’ana, poznatog Banjalučkog musafa, najstariji rukopis u Gazi Husrev-begovoj biblioteci je četvrti svezak poznatog teološko-mističkog djela Encikopedija islama Ebu Hamida Muhammeda el-Gazalija.

(Sarajevski.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo