Ponedjeljak, 4 srpnja, 2022

Gdje je logika? Cijena trupaca po kubiku veća od 10 do 20 KM, a tona peleta poskupjela za blizu 100 posto

Autor:Faktor.ba

Nemojte propustiti

– Cijene trupaca u BiH u prosjeku su porasle za 10 do 20 KM po kubiku, a tona peleta otišla je sa 300 – 350 KM na 600 KM.

U bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska tvrde kako Kinezi masovno izvlače drvne sortimente.

Kako piše Capital.ba, trupci se mahom izvoze preko Luke Brčko u koju se balvani dovoze kamionima, a zatim prebacuju u kontejnere i voze do Kine.

– Otkupljuju se mahom trupci hrasta u privatnom vlasništvu za koje Kinezi plaćaju od 600 do 900 maraka po kubiku, dok je prosječna cijena hrasta koju “Šume Srpske” naplaćuju oko 230 maraka po kubiku – navodi ovaj portal

U Federaciji Bosne i Hercegovine prisutnost Kineza kada je u pitanju drvna industrija je zanemarljiva.

– Prema podacima koje imam, Kinezi odvoze male količine drvnih sortimenata iz FBiH – kaže za Faktor Vildan Hajić, predsjednik Grupacije šumarstva i drvne industrije pri Privrednoj komori FBiH.

Hajić ističe kako je potražnja za drvnim sortimentima trenutno ogromna.

– Ne znam da li je ikada bila ovakva potražnja na tržištu. Ima tu i nekih nelogičnosti. Recimo, cijene trupaca u BiH u prosjeku su porasle za 10 do 20 KM po kubiku, a tona peleta otišla je sa 300 – 350 KM na 600 KM. Rezana građa je također drastično poskupjela. Sve ovo diktira evropsko tržište koje ima potrebu za znatno većim količinama nego ranije – naglašava Hajić.

Smatra kako bi se za normalizaciju tržišta u BiH trebalo barem privremeno obustaviti izvoz.

– Podržavam prijedlog Vlade FBiH da se, ako ne do kraja godine, onda barem za nekoliko mjeseci, obustavi izvoz drvnih sortimenata kako bi se domaće tržište stabiliziralo – podvlači naš sagovornik.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Šta je sve Vučić rekao na Vidovdanskoj akademiji: Da li je počeo konačni obračun sa Dodikom?

Iako na prvi pogled ne djeluje kao bilo kakva ozbiljna poruka, ova misao dobija na težini ako se zna...

Možda vas zanima i ovo