Četvrtak, 8 lipnja, 2023

Gdje su pare: Ko je iz BiH ilegalno u susjedne zemlje iznio 38 miliona maraka?

Nemojte propustiti

U SIPA-i i Graničnoj policiji kažu da je kontrola robe i svega što se prenosi preko granice u nadležnosti carine.

Pred očima carinika iz Bosne i Hercegovine je u susjedne zemlje ilegalno izneseno najmanje 38 milijuna maraka tijekom tri godine. Nadležni organi ne samo da ne znaju da je ovaj novac prenesen, nego ne znaju ni porijeklo novca čak ni u rijetkim slučajevima legalnog prenošenja, piše bhrt.ba.

Državljani Bosne i Hercegovine preko granice mogu prenijeti gotovinu u iznosu do 20 tisuća maraka. Za veće iznose moraju imati odobrenje entitetskih ministarstava financija ili Direkcije za financije Brčko distrikta. Zbog složene i dugotrajne procedure mnogo više je onih koji prešute da iznose veće svote. Zato i ne čudi da je u prošloj godini carinicima prikazano samo devet ovakvih potvrda po kojima su iz zemlje iznesena tri milijuna i 757 tisuća maraka. S druge strane, za unošenje gotovine u susjedne zemlje potrebna je samo usmena prijava.

Upravo se čita:  Policija prodaje svoje automobile: Početna cijena od 1.400 KM

Ko je odgovoran za ovaj nesrazmjer – ne zna nitko. U SIPA-i i Graničnoj policiji kažu da je kontrola robe i svega što se prenosi preko granice u nadležnosti carine.

„Ako policijski službenik na graničnom prijelazu pri pregledu ili pretrazi osoba, stvari ili prijevoznog sredstva pronađe predmete koji nisu potrebni za provedbu kaznenog ili prekršajnog postupka, ali su u nadležnosti UNO ili drugih državnih tijela, iste predmete ustupa upravo navedenim tijelima na daljnje postupanje“, kaže Franka Vican, glasnogovornica Granične policije BiH.

Carinici ne bježe od odgovornosti, ali poručuju da se krivnja ne može pripisati isključivo njima. Kažu i da nemaju način da utvrde koji je putnik sumnjiv, jer, za razliku od graničnih policajaca, nemaju pristup podacima je li netko osuđivan ili osumnjičen za pranje novca i slične kriminalne radnje.

Upravo se čita:  "Zeničanka me drogirala, držala zaključanu u kupatilu, ukrala mi 4.000 eura i 1.000 dolara"

„Ako bi se išlo tako da se sve i jedna osoba tako pregledava ili sve i jedno vozilo, tada praktično ne bi bilo uopće nikakvog prometa na graničnim prijelazima. Činjenica je da se ne mogu pregledati niti sve osobe niti sva vozila. Ali isto tako je zakonski okvir i zakonska obaveza da svatko tko iznosi određeni iznos novca veći od deset tisuća eura to mora prijaviti carinskoj službi“, kaže Ratko Kovačević, glasnogovornik UNO BiH.

Upravo se čita:  Drama u Sanskom Mostu: Muž zatekao ženu u kući sa dva muškarca, zaprijetio da će ih sve pobiti, ona pozvala policiju

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo u reportaži „Keš curi kroz šuplje BH granice“ otkrili su da zbog nerada institucija građani mogu prenijeti i stotine tisuća maraka koje nisu prijavili.

„Pokazali smo da sustav ne funkcionira. Da neki ljudi primaju plaću, a da to ne rade. I da imamo veliki problem”, kaže Jelena Jevtić iz Centra za istraživačko novinarstvo.

Oni koji iznose novac iz BiH uglavnom to ne prijave carinicima, jer očito nemaju strah od neprijavljivanja. Ali, zato ga uredno prijave nadležnim službama drugih zemalja, jer znaju da tamo sustav funkcionira. BiH i Hrvatska odnedavno imaju suradnju dnevne razmjene informacija carinskih službi u cilju sprječavanja zloporabe prijenosa robe. Slični sporazumi očekuju se i s carinskim službama Srbije i Crne Gore.

Pročitajte još

Izdvajamo

Povratnik Asim Grozdanić sam obnovio kuću i živi od svog rada: Nisam nikad dobio nikakav poticaj

Njegovoj supruzi nedostaje nekoliko godina staža kako bi se penzionisala. Asim Grozdanić (65) među prvim je povratnicima u bihaćko naselje...

Možda vas zanima i ovo