Subota, 15 svibnja, 2021

Gej parada u Splitu protekla bez incidenata

Nemojte propustiti

Više stotina pripadnika LGBT populacije prošetalo je danas ulicama Splita, a Gej paradu, koja je protekla bez incidenata, predvodio je splitski gradonačelnik Ivo Baldasar.

Ilustracija (Foto: Arhiv)
Ilustracija (Foto: Arhiv)

Paradi su se pridružili i hrvatski ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić, ministar uprave Arsen Bauk, zamjenik gradonačelnika Goran Kovačević.

Povorka se kretala ulicama Splita, na splitskoj Pjaci podignuta je zastava duginih boja, što je prvi put da je takav simbol istaknut na javnoj gradskoj površini u ovom gradu, a centralna svečanost održana je na Rivi, javljaju hrvatski mediji. Gradonačelnik Splita rekao je da podržava LGBT zajednicu i pozvao na toleranciju.

“Imam čast što sam prvi splitski gradonačelnik u Paradi ponosa. Danas iz Splita šaljemo poruku da pripadnici LGBT zajednice imaju svoja prava”, poručio je Baldasar. Ministar Bauk je izrazio nadu da sljedeće godine neće biti potrebno da političari skreću pažnju na ovaj događaj i da će on više ličiti na turističku atrakciju i parade u zapadnoj Evropi.

Pusićeva je istakla da je najznačajnije da prvi put u istoriji Splita gradonačelnik i zamjenik gradonačelnika učestvuju u proslavi građanskih sloboda i jednakosti. Organizatori splitske parade, čiji je ovogodišnji moto potpuna ravnopravnost, su udruženja “Kontra”, “Iskorak” i “Rišpet”, a skupu su se pridružili i predstavnici organizacija za zaštitu ljudskih prava iz okolnih zemalja.

Sanja Juras iz udruženja “Kontra” istakla je da članovi ovog udruženja traže od nadležnih državnih institucija sprečavanje referenduma o ljudskim pravima, ali i konkretne korake da bi se osigurala potpuna ravnopravnost istospolnim brakovima.

Hrvatski mediji navode da je ovogodišnju Gej paradu obezbjeđivao manji broj policajaca u odnosu na prošlu godinu, kada ih je bilo 900. Sat vremena prije početka parade uži dio grada nadlijetao je policijski helikopter. Udruženje “Urbana desnica”, koja se protivi Gej paradi, pozvala je danas Splićane da za vrijeme održavanja parade provedu vrijeme u šetnji s porodicom na gradskoj plaži Žnjan.

Današnja Gej parada u Splitu je uvod u veliku zagrebačku paradu, koja će biti održana u subotu, 15. juna. Ovo je treća Gej parada u Splitu, a ranija iskustva su pokazala da kod Splićana takve parade još nisu dobrodošle. Parada u Splitu nije imala podršku doskorašnjeg gradonačelnika Splita Željka Keruma, koji je naknadno proglašen i homofobom godine.

(Srna)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Boravak u BiH mu dobro došao: Đoković u polufinalu Rima

Đoković će morati opet na teren već danas od 18.30 sati kada je zakazano polufinale. Srbijanac će imati manje...

Možda vas zanima i ovo