Nedjelja, 1 listopada, 2023

General koji preuzima rusku vojsku u Ukrajini donio Putinu okupatoru suvenir iz Sirije

Preporučeno

Prije odlaska u Siriju bio je zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga u Jekaterinburgu.

Ruska vojska reorganizirala je zapovjedništvo svojih operacija u Ukrajini, pa je tako zapovijedanje ruskim snagama preuzeo iskusni general koji je puno vremena proveo na bojišnici u Siriji, rekao je zapadni dužnosnik, a prenosi BBC. Naime, ruske snage koje su napale Ukrajinu 24. veljače bile su organizirane odvojeno, a zapovijedi su primale iz regija iz kojih su došle, naveo je dužnosnik.

“Zbog toga smo vidjeli jako lošu koordinaciju ruskih snaga”, rekao je dužnosnik, dodavši da ruske snage nisu uvježbane za funkcioniranje na taj način. Zapovjedništvo svih ruskih snaga u Ukrajini sad će preuzeti zapovjednik ruskog južnog vojnog distrikta, rekao je dužnosnik, dodavši da se radi o generalu Aleksanderu Dvornikovu.

Upravo se čita:  Jedva punoljetni mladić iz BiH pretučen u Njemačkoj

Tko je Aleksander Dvornikov?

Javni izvori nemaju baš puno podataka o karijeri Dvornikova. Njegova biografija općenito je predstavljena na njegovom profilu na stranici Ruskog kadetskog bratstva: “Rodom iz Usurijska, na ruskom Dalekom istoku, Dvornikov je studirao na Moskovskom Višem vojnom učilištu, Vojnoj akademiji Frunze i Vojnoj akademiji Glavnog stožera.”

Dvornikov je zapovijedao motoriziranim bataljunom koji je bio raspoređen u istočnoj Njemačkoj sve dok ruske trupe nisu napustile zemlju 1994. godine. Između 2000. i 2003. Dvornikov je vodio stožer divizije, a zatim je bio zapovjednik divizije u Sjevernokavkaskom vojnom okrugu. U drugoj polovici 2000-ih zapovijedao je vojskama u sibirskim i dalekoistočnim vojnim oblastima.

Prije odlaska u Siriju bio je zamjenik zapovjednika Središnjeg vojnog okruga u Jekaterinburgu. Prema stranici Ruskog kadetskog bratstva, Dvornikov je “odlikovan medaljom za službu domovini u Oružanim snagama SSSR-a III. stupnja, medaljom za vojne zasluge, medaljom za zasluge pred domovinom IV. stupnja sa sabljama, medaljom za hrabrost, kao i mnogim drugim odličjima i priznanjima”.

Upravo se čita:  "Cijena će biti puno veća nego 1945." - Medvedev: Spremni smo za sukob s NATO-om

“Sve je postigao glatko i mukotrpnim radom, nikada nije bio ničiji štićenik i teškom mukom je napredovao u rangu”, rekao je ruskim medijima izvor koji je upoznat s Dvornikovim.

Putinu iz Sirije donio suvenir

“Medalju Heroj Rusije dobio je najvjerojatnije za ukupni rezultat ruske kampanje u Siriji, a ne za bilo kakve osobne zasluge”, rekao je vojni izvor. “Povećane vojne mogućnosti ruskih oružanih snaga pomogle su nam da svoje snage rasporedimo na velike udaljenosti i da ih učinkovito iskoristimo. To je rezultat intenzivne vojne obuke, neočekivane provjere borbene sposobnosti snaga i njihovog posjedovanja modernog naoružanja i tehnologije”, objasnio je Dvornikov nakon što je primio medalju 2016. godine.

Upravo se čita:  Šokirali se kada su ga zaustavili - Njemačka policija iz saobraćaja isključila autobus iz Bosne i Hercegovine: "Bio je tempirana bomba"

Te godine na dodjeli medalje, govoreći u Kremlju, Putinu je poklonio suvenir – fotografiju krova u Siriji na kojoj se nalaze slogani zahvalnosti ruskim snagama. Tek tjedan dana nakon te dodjele mediji su počeli izvještavati da je Dvornikov zapravo bio izravni zapovjednik ruske operacije u Siriji.

“Malo je tko znao da je general pukovnik Aleksander Dvornikov, koji je upravo odlikovan medaljom Heroja Rusije, gotovo pola godine zapovijedao našim vojnim kontingentom u Siriji”, pisali su tada ruski mediji. “Samo je uzak krug ljudi znao za njegovu ulogu u sirijskoj operaciji”, dodali su.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Dvojica muškaraca pretukli 25-godišnju Amiru ispred “Binga”: Njena djeca sve to morala gledati

Još jedan nemili događaj dogodio se u Živinicama ispred TC Bingo u naselju Suha. Kako saznaje portal Crna-Hronika mlada...

Možda vas zanima i ovo