Petak, 25 lipnja, 2021

Generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova poslala poruku povodom “Sarajevske zime”

Nemojte propustiti

Irina Bokova
Irina Bokova

Povodom inauguracije XXX. Internacionalnog festivala Sarajevo “Sarajevska zima” poruku organizatorima je uputila generalna direktorica UNESCO-a Irina Bokova.

“Oslanjajući se na svoj globalni mandat da promoviše kulturne različitosti i dijalog za trajni mir kao i svoju opredjeljenost za očuvanje kulturne baštine Jugoistočne Evrope, UNESCO je zadovoljan da ponovno bude povezan sa ovim prestižnim međunarodnim događajem.

Željela bih da čestitam Međunarodnom centru za mir u Sarajevu, zajedno sa njegovim direktorom, gospodinom Ibrahimom Spahićem na organizaciji ovog 30. izdanja festivala.

Decenijama gospodin Spahić je podsticao i oduševljavao publiku sa različitim programima, uključujući nezaboravne izvedbe koje sadrže kreativni duh humanosti i univerzalnu težnju za zajedničkim razumjevanjem.

U tom smislu, dozvolite mi, također, da izrazim posebnu počast ovogodišnjim gostujućim zemljama, Grčkoj i Republici Koreji. Nastala kao kulturni pandan Zimskim olimpijskim igrama, Sarajevska zima je postala vodeći regionalni događaj, okupljajući zajedno umjetnike iz širokog spektra horizonata, koji rade na različite načine, ali su ujedinjeni u svojoj predanosti umjetničkom stvaralaštvu i svom jedinstvenom doprinosu zajedničkom ljudskom blagostanju. U tom duhu, željela bih izraziti svoju najtopliju zahvalnost svim umjetnicima iz Bosne i Hercegovine i mnogobrojnih drugih zemalja koji su, svojim jedinstvenim talentom i vizijom, doprinijeli ovom festivalu kao mjestu i trenutku za dijalog, uzajamno razumijevanje i pomirenje. Želim vam veoma uspješan i ugodan Festival”, stoji u poruci Irine Bokove.

(Fena)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo