Četvrtak, 28 siječnja, 2021

Generalni direktor WHO-a: Ovo nije posljednja pandemija! Pripremite se…

Nemojte propustiti

Skandalozan istup načelnika Srebrenice: Mladen Grujičić ljut, poziva na otcjepljenje RS

Grujičić odluku CIK-a kao i današnju Suda BiH smatra skandaloznim i sramotnim i dodaje "da se pokazalo da se...

Sud BiH odbacio žalbe: Izbori u Srebrenici i Doboju će biti ponovljeni

Sud BiH odbio je sve žalbe koje su upućene na odluke Centralne izborne komisije BiH o poništavanju izbora u...

Totalni raspad sistema: BiH naručila vakcine, ali niko ne zna šta je naredni potez da bi one stigle

Bosna i Hercegovina naručila je milion 232 hiljade doza vakcina preko Covaxa, a 892 hiljade preko mehanizma snabdijevanja Evropske...

Slučaj u BiH: Nakon smrti mladića samo smanjena plata dispečeru Hitne pomoći

Srđanov brat Nemanja rekao je za “Nezavisne” da je poražavajuća činjenica to što je propisano da se u ovakvim...

Dok svi čekaju završetak pandemije koja nam je promiujenila živote, iz Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju da se pripremimo za narednu.

Šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus upozorio je da pandemija koronavirusa nije posljednja pandemija i da države treba da ulože u javno zdravstvo kako bi bile spremne za buduće zdravstvene krize.

-Hstorija nas uči da to neće biti posljednja pandemija, a epidemije su životna činjenica, rekao je Tedros u videu povodom prvog Međunarodnog dana pripreme za epidemije.

Naglasio je da bi veća ulaganja u javno zdravstvo, uz podršku vlada i društva, mogla “da osiguraju da naša djeca i njihova djeca naslijede sigurniji, otporniji i održiviji svijet”.

-Svi moramo naučiti lekciju iz pandemije. Pandemija je istaknula važnost bliskih veza između zdravlja ljudi, životinja i planete što traži zajednički pristup”, poručio je šef SZO.

Rekao je i da je koronavirus “preokrenuo svijet naglavačke” proteklih godinu dana i ostavio dalekosežne posljedice za ekonomiju i društvo. Ali, sama pandemija nije iznenađenje, rekao je Tedros i naveo da su godinama upozoravali na takvu mogućnost i nespremnost svijeta.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beogradski analitičar zabrinut: “Vijest o razgovoru između Bidena i Mereklove o prioritetima zajedničkog djelovanja na Zapadnom Balkanu nije dobra za nas”

Iako su brojni analitičari prognozirali da novom američkom predsjedniku Joe Bidenu Balkan neće biti visoko na skali prioriteta, on...

Možda vas zanima i ovo