Utorak, 30 studenoga, 2021

Genetika je čudo: Pet stvari koje žene nasljeđuju od majke

Nemojte propustiti

Ilustracija
Ilustracija

Zdravstveno stanje žene umnogome zavisi od zdravlja njene majke. Naime, neke stvari su genetski predodređene i, gledajući majku, pripadnice nježnijeg spola mogu da eliminišu potencijalne zdravstvene probleme na vrijeme.
Kakva majka, takva kćerka, barem što se zdravlja tiče.

Mnoge bolesti su nasljedne i žene bi trebalo da ih budu svjesne kako bi mogle na vrijeme da djeluju i izbjegnu sve potencijalne zdravstvene probleme, baš kao što je Anđelina Džoli išla na masektomiju dojki da je ne bi snašla sudbina njene majke, koja je preminula od raka dojke.

Dame treba da obrate pažnju na zdravstvene nedostatke koje su njihove mame dobile i dapreventivno djeluju protiv svih bolesti koje bi mogle da nasljede.

Evo šta sve žene, gledajući zdravlje majke, mogu u velikom procentu od njih i da nasljede.

Vrijeme ulaženja u menopauzu

Genetika je prilično pouzdano merilo menopauze, zapravo, jedna studija je pokazala da je ona u čak 85 odsto slučajeva određena genetikom. Većina žena uđe u perimenopauzu negdje između 39. i 51. godine, a otad je potrebno oko pet godina pre nego što u potpunosti izgube menstruaciju, što je zvanični početak menopauze. Uopšteno je pravilo da ćete menstruaciju izgubiti isto kad i vaša majka. Ipak, određeni životni faktori, poput pušenja i življena na visokoj nadmorskoj visini, mogu da ubrzaju menopauzu.
Povećan rizik od raka dojke

Postoji razlog zašto ljekari pitaju imate li nekoga iz uže porodice da je preboleo ili ima rak dojke. Oko 10 odsto slučajeva karcinoma dojke su nasljedni, a ako je u pitanju majka, rizik se udvostručuje. Zatim, tu su geni BRC1 ili BRC2 koji povećavaju rizik od raka dojke za 60 odsto. Ipak, 70 procenata svih žena s rakom dojke nema bliske rođake s tom bolešću. I imajte na umu da mnogo stvari povećava rizik: od sredine do načina života, od izloženosti hemikalijama i konzumiranja cigareta ili alkohola.
Osteoporoza

Ako je vašoj majci dijagnostikovana osteoporoza, sklona je prelomima kostiju ili ima tanke kosti, i vi morate dobro da obratite pažnju na svoje kosti. Struktura kostiju dosta je određena nasljeđem. U jednoj studiji merena je koštana struktura tri generacije žena iste porodice, te su pronađene značajne korelacije veličine, debljine i gustine kostiju.

Vježbajte, pazite na težinu, unosite dovoljno kalcijuma, magnezijuma i vitamina B3 kako biste zadržali čvrste kosti, jer poznavati genetski rizik nije dovoljno.
Bolovi u zglobovima

Reumatoidni artritis, što je autoimuna bolest, ima jaku genetsku komponentu. Ako vaša majka ili neko iz prvog koljena ima RA, rizik da ćete ga vi dobiti povećava se za 50 procenata. Osteoartritis, najčešći oblik artritisa, takođe ostaje u porodici, iako od njega oboljevaju i oni kojima u porodici nema zabilježnih slučajeva.

Traume i česta izloženost stresu na poslu ili drugim aktivnostima najčešći su uzrok razvoja artritisa, nezavisno od nasljeđivanju. Pušenje, prečesta konzumacija crvenog mesa, visok unos kofeina, čini vas osjetljivijima na osteoartritis, dok vam vježbanje i redovno rastezanje mogu pomoći u prevenciji.
Sklonost migrenama

Ako je vaša majka imala probleme s migrenama, velike su šanse da ćete ih nasljediti, jer je čak 80 odsto rizika genetičke naravi, sudeći prema istraživanju koje je vršeno na Univerzitetu u Njujorku. Genetska veza najjača je za migrene s aurom. Migrene su inače češće kod žena, jer pogađaju 17 odsto žena i samo osam procenata muškaraca.

Okidači migrene vrlo su lični, nekim ljudima to može biti od jedenja čokolade, sira, izloženosti jakom svjetlu, jakom parfemu, tako da razlozi zbog kojih migrene nastaju nemaju veze sa vašom majkom.

(Zenskikutak.rs)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Važno za državljane BiH: Od sutra nova pravila za odlazak na rad u Njemačku

Na sajtu njemačke Ambasadde u Sarejevu navode da će se od 01.12.2021. promijeniti način dodjele termina za podnošenje zahtjeva...

Možda vas zanima i ovo