Subota, 23 listopada, 2021

Genjac: Ulazimo u period ucjena, blokada i opstrukcija od SNSD-a

Nemojte propustiti

Halid Genjac
Halid Genjac

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Halid Genjac kazao je za Fenu da je jučer već najavljeno od najužeg rukovodstva SNSD-a “da se ide jednostavno u blokadu i opstrukciju rada Parlamentarne skupštine BiH”.

– Nedolazak na Ustavnopravnu komisiju je očekivani prateći postupak – kazao je Genjac nakon što je jutros odgođena sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda zbog nedolaska članova Komisije iz Kluba srpskog naroda Sredoja Novića i Dragutina Rodića.

Isfabricirani razlozi

Može se, dodao je, govoriti o razlozima i o rješenju.

– Razlozi su isfabricirani. Kao što je i odlazak poslanika SNSD-a s Predstavničkog doma u zadnjih nekoliko sjednica, tako i ovaj najavljeni nedolazak na Dom naroda je zasnovan na isfabriciranim i, moglo bi se reći, čak i banalnim razlozima – kazao je Genjac.

Prema njegovim riječima, očigledno je sad da nisu problem ni ratni zločini, niti razlog za takva postupanja i takve opstrukcije može biti sastav zajedničkih komisija.

Genjac ističe da su to samo razlozi koji se koriste kao izgovor.

– Budući da se ti razlozi koriste samo kao izgovor, vrlo je teško naći racionalno rješenje, jer rješavanjem jednog problema, sutra će se vjerovatno isfabricirati neki novi povod, neki novi razlog, nova ucjena i tako unedogled – kazao je Genjac.

Šta je razlog i šta je pozadina?

Po svoj prilici, naveo je, “ulazimo u jedan period ucjena, blokada i opstrukcija od SNSD-a”.

– Šta je razlog i šta je pozadina? Sad se pokazuje da nije samo u pitanju komponiranje vlasti na nivou BiH, što je jedan od krupnih razloga koji su pogodili SNSD u smislu njihovog nastojanja da odlučuju o svim pitanjima i da se bez njih jednostavno ne može donijeti nijedna odluka. Pokazuje se da to ima i dalekosežnija nastojanja da se pokaže da država BiH ne može funkcionirati – kazao je Genjac.

Dodao je da, “kad imate takve motivacije, uvijek možete očekivati izmišljanje, fabriciranje nekih novih povoda, nekih novih razloga”.

– Mislim da više ne treba zatvarati oči, ni međunarodna zajednica, ni OHR. Problem BiH stanuje u kabinetu gospodina Dodika i njegovom užem okruženju i taj problem treba nazvati tačnim imenom i taj problem treba rješavati – kazao je Genjac.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo