Subota, 23 listopada, 2021

Genjac: Uskoro će se raspravljati o smjeni Radončića

Nemojte propustiti

Halid Genjac
Halid Genjac

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine usvojio je na jučerašnjem zasjedanju inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA) za smjenu ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića (Savez za bolju budućnost – SBB), a da bi ona stupila na snagu potrebno je da je potvrdi i Dom naroda PSBiH.

Predsjedavajući Kluba bošnjakčkog naroda u Domu naroda PSBiH Halid Genjac (SDA) kazao je danas novinarima u Sarajevu da gledajući poslovničku proceduru Dom naroda bi mogao zasjedati vrlo brzo, od ove sedmice pa nadalje, jer nema prepreka da se zakaže sjednica i razmatra inicijativa.

“To može biti ili kada bude gotova odluka Predstavničkog doma PSBiH da se na osnovu te odluke razmatra ili po inicijativi delegata Doma naroda da se to pokrene kao što je bilo u slučaju smjene ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića (Srpska demokratska stranka – SDS) i da se traži sjednica Doma”, pojasnio je Genjac.

Na pitanje novinara da li će delegati iz nekih stranaka koje su glasali u Predstavničkom domu za ovu inicijativu uvjetovati glasanje u Domu naroda zakonom o prebivalištu, Genjac kaže da je većina glasova bila za vraćanje ovog zakona u redovnu proceduru, ali nije bilo entitetske većine te je na Kolegiju Doma naroda da usaglasi ovu inicijativu, ali neovisno od toga usaglašavanja svih ostalih pitanja i svih ostalih sjednica mogu se održavati.

S obzirom na to da član Kolegija iz reda Bošnjaka Sulejman Tihić (SDA) duže odsustvuje zbog bolesti novinari su postavili pitanje kako će zasjedati Kolegij, a Genjac je kazao da “za zdravstveno stanje Tihića treba pitati ljekare jer je ključna pretpostvaka rada Kolegija zdravlje Tihića”.

“Ako stranke koje su u Predstavničkom domu glasale za smjenu budu dostojene i vjerodostojne nemoguće je drugačije očekivati”, mišljenja je Genjac te je dodao da SDA ne razmišlja o svom kandidatu za minsitra sigurnosti BiH i procjenjuje da ova stranka neće predlagati kandidata te da će ostati opozicija kada je u pitanju parlamentarna većina.

Uz novinarsku konstataciju da izlaskom SBB-a iz većine ona ostaje upitna, Genjac je samo kazao da je to problem parlamentarne većine.

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u Predstavničkom domu PSBiH Lazar Prodanović je odgovarajući na pitanje o parlamentarnoj većini kazao da najprije treba sačekati potvrdu razrješenja ministra sigurnosti u Domu naroda PSBiH, ali je dodao da ako je suditi prema jučerašnjem broju glasova potvrda neće izostati ni u Domu naroda.

“Nakon toga je moguće razmišljati o parlamentarnoj većini. Da li će se ona formalno ili neformalno uspostavljati nisam siguran, nisam siguran ni da će bilo koje važno pitanje u BiH do izbora biti riješeno. SBB je odlučio i ranije da se distancira u smislu učešća na vlasti na nivou kantona”, podsjetio je Prodanović.

Zaključio je da je dobro za demokratiju u BiH da se jasno diferencira pozicija od opozicije zbog čega ga čudi što neki predstavnici opozicije, koji bi se stalno zalagali za resurse i beneficije vlasti, željeli bi da su opozicija.

Ocijenio je da se Zakon o prebivalištu treba usvojiti zbog sigurnosne situacije i stalne prijetnje da osobe koje su prijetnja nacionalnoj sigurnosti BiH zloupotrebljavajući neke nedostatke zakona o prebivalištu i boravištu i zbog toga mogu često BiH stavljati na listu nesigurnih zemalja.

“Ovaj zakon treba usvojiti, ne vidim razloge zašto SDA insistira na neusvajanju ovog zakona, odnosno odgađanju razmatranja ovog zakona do izbora. Mislim da je interes i SDA ukoliko su legalisti i poštuju odluku Ustavnog suda BiH da glasaju za ovo”, stava je Prodanović.

Istaknuo je da je ovaj zakon dio sigurnosnog paketa koji BiH dovodi u mogućnost ukidanja liberalizacije viznog režima, a ne da je to kao što se često manipulira protiv prava povratka izbjeglica i raseljenih osoba, podsjećajući da je zakon usvojen u Predstavničkom domu.

Kazao je da još nije bilo govora o tome ko će biti kandidat za novog ministra sigurnosti, ali smatra da bi novi ministar trebao poštovati principe da zakoni iz sigurnosnog paketa budu apsolutno usvojeni.

Predstavnički dom usvojio je inicijativu o smjeni Radončića s 28 glasova za, devet protiv i pet suzdržanih. Protiv smjene ministra Radončića bili su poslanici Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i HDZ 1990, poslanici SBB-a te poslanik Hrvatske stranke prava Zvonko Jurišić.

Suzdržani tokom glasanja su bili Narodna stranka radom za boljitak, Demokratska narodna zajednica (DNZ), Stranka za BiH i poslanik SNSD-a Milorad Živković.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vučić o mogućim sankcijama predsjedniku SNSD-a: Vidio sam kod Dodika večeras dobru volju da se razgovara

"Sankcije će dovesti samo do uzavrele atmosfere i do domino efekata. Još jednom razmislite prije nego što donesete odluku...

Možda vas zanima i ovo