Subota, 10 lipnja, 2023

Gjenero: Dodikova i Čovićeva podrška Rusiji stižu na naplatu, neće biti blokade izborne reforme

Nemojte propustiti

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar jučer je posredstvom HTV-a prema mišljenju političkog analitičara Davora Gjenera poslao vrlo jaku poruku cijeloj regiji, ali prije svega Hrvatskoj, i još više političkoj eliti Hrvata u BiH.

– SAD u ovim okolnostima itekako prati procese na Zapadnom Balkanu, i američka je politika svjesna da u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, Putinovi izvršioci dodatno pokušavaju destabilizirati političke prilike na rubu Europske unije, što im, s izuzetkom Srbije, uglavnom ne polazi za rukom, kaže Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te dodaje:

-Jasno je da skora smjena administracija u Crnoj Gori, ali i dobar rad europski i euroatlantski usmjerenih struktura unutar tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost, koji je rezultirao protjerivanjem Viktora Antipina, ruskog obavještajca koji je pod zaštitom diplomatskog imuniteta djelovao u Crnoj Gori i uplitao se u političke procese utječući na djelovanje trenutnog predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore, proruskog i velikosrpskog političara Strahinje Buljajića.

Upravo se čita:  Šta piše u rezoluciji o Kosovu koju je Nenad Stevandić predložio poslanicima

Za razliku od Crne Gore, gdje ruska i velikosrpska peta kolona s principalima iz Rusije komunicira posredstvom Putinove agenturne mreže tajnih službi i to nastoji raditi „decentno”, u BiH ključni ruski operativac u projektu destabilizacije BiH otvoreno i ponosno govori o projektu u kojem radi. Naravno, za razliku od Milorada Dodika, Dragan Čović u tom projektu sudjeluje „decentnije”, svjestan da za svoju djelatnost ima potporu iz Rusije i Beograda, uz koje je čvrsto vezan, ali ne i iz Zagreba, čijim se političkom predstavnikom predstavlja i čija mu formalna potpora garantira poslušnost sljedbenika i legitimira poziciju najutjecajnijeg aktera unutar političke elite BiH Hrvata.

Upravo se čita:  HVO odgovorio Benjamini Karić: Vrijeđate ljude koji su branili Sarajevo, položili ste ispit licemjerja

Escobar jasno daje do znanja da je američka administracija ovog puta osmislila daleko efikasnije sankcije za one koji opstruiraju stabilnost BiH, a snagu tih sankcija multiplicira činjenica da je u proteklim tjednima stvoreno nezapamćeno jedinstvo europskih aktera. U novim će okolnostima Orbanova Mađarska vrlo teško moći staviti veto na odluku o sankcijama unutar Europskog vijeća, a i utjecaj Zorana Milanovića koji je Hrvatsku gurao na mračnu stranu potpore ruskom destabiliziranju BiH, dramatično je smanjen.

Escobar najavljuje savjetovanje s visokim hrvatskim izaslanstvom u Washingtonu i produbljivanje partnerstva, a iz tema i konteksta posve je jasno da je cilj Bidenove politike osnaživanje europejske i atlantističke administracije Andreja Plenkovića i daljnje potiskivanje ionako međunarodno izoliranog proruskog Zorana Milanovića, kazao je Gjenero.

Upravo se čita:  Profesorica Nevenka Tromp nakon presude Stanišiću i Simatoviću: Ništa od revizije tužbe protiv Srbije, Bakir je izvarao narod

Iz Escobarovog nastupa posve je jasno da SAD dogovor unutar Federacije o izbornom zakonodavstvu smatraju gotovom stvari, a jasno je da bi Čovićeva opstrukcija tog dogovora značila proširenje sankcija i na njega. Očito je da Srbija ima izbor: jasno se distancirati od dosadašnje proruske politike ili ostati kao ruska eksklava, izolirana sa svih strana, a politički identitet BiH konačno je jasno definiran kao europski i euroatlantski. Konačno, svi relevantni međunarodni akteri u BiH rade usklađeno, što znači da unatoč groznim međunarodnim okolnostima BiH ulazi u stabilnije političko razdoblje, kazao je Gjenero.

Pročitajte još

Izdvajamo

Zločinac Dario Kordić, osuđen za ubistvo 116 Bošnjaka u Ahmićima: Vrijedilo je zatvora, sve bih ponovio

Snimak načinjen najvjerovatnije 5. augusta 2022. godine pokazuje da je ratni zločinac Dario Kordić daleko od pokajanja za svoja...

Možda vas zanima i ovo