Nedjelja, 3 ožujka, 2024

Gjenero: Dodikova i Čovićeva podrška Rusiji stižu na naplatu, neće biti blokade izborne reforme

Preporučeno

Posebni američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar jučer je posredstvom HTV-a prema mišljenju političkog analitičara Davora Gjenera poslao vrlo jaku poruku cijeloj regiji, ali prije svega Hrvatskoj, i još više političkoj eliti Hrvata u BiH.

– SAD u ovim okolnostima itekako prati procese na Zapadnom Balkanu, i američka je politika svjesna da u okolnostima ruske agresije na Ukrajinu, Putinovi izvršioci dodatno pokušavaju destabilizirati političke prilike na rubu Europske unije, što im, s izuzetkom Srbije, uglavnom ne polazi za rukom, kaže Gjenero za „Slobodnu Bosnu“, te dodaje:

-Jasno je da skora smjena administracija u Crnoj Gori, ali i dobar rad europski i euroatlantski usmjerenih struktura unutar tamošnje Agencije za nacionalnu bezbednost, koji je rezultirao protjerivanjem Viktora Antipina, ruskog obavještajca koji je pod zaštitom diplomatskog imuniteta djelovao u Crnoj Gori i uplitao se u političke procese utječući na djelovanje trenutnog predsjedavajućeg Skupštine Crne Gore, proruskog i velikosrpskog političara Strahinje Buljajića.

Upravo se čita:  Ne krčmi imovinu samo RS: Neum se upisao kao vlasnik bh. otoka

Za razliku od Crne Gore, gdje ruska i velikosrpska peta kolona s principalima iz Rusije komunicira posredstvom Putinove agenturne mreže tajnih službi i to nastoji raditi „decentno”, u BiH ključni ruski operativac u projektu destabilizacije BiH otvoreno i ponosno govori o projektu u kojem radi. Naravno, za razliku od Milorada Dodika, Dragan Čović u tom projektu sudjeluje „decentnije”, svjestan da za svoju djelatnost ima potporu iz Rusije i Beograda, uz koje je čvrsto vezan, ali ne i iz Zagreba, čijim se političkom predstavnikom predstavlja i čija mu formalna potpora garantira poslušnost sljedbenika i legitimira poziciju najutjecajnijeg aktera unutar političke elite BiH Hrvata.

Upravo se čita:  Građani Podgorice protestovali zbog posjete Dodika, on im pokazao tri prsta

Escobar jasno daje do znanja da je američka administracija ovog puta osmislila daleko efikasnije sankcije za one koji opstruiraju stabilnost BiH, a snagu tih sankcija multiplicira činjenica da je u proteklim tjednima stvoreno nezapamćeno jedinstvo europskih aktera. U novim će okolnostima Orbanova Mađarska vrlo teško moći staviti veto na odluku o sankcijama unutar Europskog vijeća, a i utjecaj Zorana Milanovića koji je Hrvatsku gurao na mračnu stranu potpore ruskom destabiliziranju BiH, dramatično je smanjen.

Escobar najavljuje savjetovanje s visokim hrvatskim izaslanstvom u Washingtonu i produbljivanje partnerstva, a iz tema i konteksta posve je jasno da je cilj Bidenove politike osnaživanje europejske i atlantističke administracije Andreja Plenkovića i daljnje potiskivanje ionako međunarodno izoliranog proruskog Zorana Milanovića, kazao je Gjenero.

Upravo se čita:  Formiranje posebnih odjela: Premijer Nikšić otkrio lokaciju na kojoj bi trebao biti smješten federalni USKOK

Iz Escobarovog nastupa posve je jasno da SAD dogovor unutar Federacije o izbornom zakonodavstvu smatraju gotovom stvari, a jasno je da bi Čovićeva opstrukcija tog dogovora značila proširenje sankcija i na njega. Očito je da Srbija ima izbor: jasno se distancirati od dosadašnje proruske politike ili ostati kao ruska eksklava, izolirana sa svih strana, a politički identitet BiH konačno je jasno definiran kao europski i euroatlantski. Konačno, svi relevantni međunarodni akteri u BiH rade usklađeno, što znači da unatoč groznim međunarodnim okolnostima BiH ulazi u stabilnije političko razdoblje, kazao je Gjenero.

Zanima li vas ovo?

Komentariši

Izdvajamo

Izdvajamo

Vijest koja će obradovati dijasporu: Nova linija sa Aerodroma Sarajevo

SAS, odnosno Scandinavian Airlines će ovog ljeta pokrenuti ograničenu sezonsku liniju između Kopenhagena i Sarajeva. Prevoznik će uvesti jednu sedmičnu...

Još vijesti za vas