Ponedjeljak, 17 svibnja, 2021

Glad i vapaj u zgradi Parlamenta: Na pomolu talačka kriza i međunarodni incident?!

Nemojte propustiti

Iako je danas kasno popodne u javnost puštena informacija da je hrana dopremljena u zgradu Parlamenta BiH, neposredno nakon što se do ulaza uspjela probiti Hitna pomoć, hrana ipak nije stigla do blokiranih parlamentaraca, javlja Depo.ba.

Noć ispred zgrade Parlamenta BiH (Foto: YouTube)
Noć ispred zgrade Parlamenta BiH (Foto: YouTube)

Zarobljeni strani guverneri, koji se također nalaze u zgradi Parlamenta BiH, zatražili su pomoć od svojih ambasada i hitnu intervenciju, kako bi im se omogućio izlazak iz zgrade. Njemačka ambasada je već najavila da će se umiješati u čitav slučaj i zatražiti evakuaciju svojih državljana, a njih u ovom trenutku unutar zgrade Parlamenta ima oko 50-tak. No, ukoliko do toga dođe, na pomolu je međunarodni incident, piše Depo.ba.

Nakon posljednjeg propalog pokušaja guvernera Centralne banke BiH, Kemala Kozarića, da omogući učernicima EFSE-a da se probiju kroz demonstrante i napuste Sarajevo, sve je moguće.

Podsjećamo, i Himzo Selimović direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH u izjavi za BHT je rekao da je situacija “specifična i složena”.

Ambasade reagiraju zbog zatočenih stranih državljanja.

– Razumijevajući građane koji su okupljeni zbog problema koji su razlog njihovog okupljanja, ne isključuje se mogućnost da pojedinci pokušavaju manipulirati situacijom – kaže Selimović.

Apelirao je na sve koji mogu dati doprinos u ovom trenutku, da budu svjesni mogućih posljedica i da se pronađe rješenje koje neće proizvesti teže posljedice od onih koje su trenutno.

– U tom pravcu ide i moj apel prema građanima okupljenim ispred Zgrade institucija BiH – kazao je Selimović.

U međuvremenu iz zgrade Parlamenta BiH u medije je odaslano pismo jednog od uposlenika, potpisano sa Alvid Hubijar, u kome se tvrdi sljedeće:

“Javljam vam se iz zgrade Parlamentarne skupštine BiH, gdje traje tipična TALAČKA kriza. Vrijeme da javnosti konačno prezentirate pravo stanje, a ono je da je u zgradi Parlamenta BiH protupravno zadržano na stotine zaposlenih te veliki broj stranih državljana uključujući i četiri guvernera centralnih banaka.

Ono što je u početku imalo simpatije javnosti pretvorilo se u javni linč zaposlenih u institucijama koji apsolutno nemaju bilo kakve veze sa zahtjevima protestanata. Osim što je zaposlenim protivpravno onemogućen izlazak i kretanje, ne dozvoljava se ili ograničava unos hrane i medicinskih potrepština.

NEPRIHVATLJIVO je da se za ostvarivanje temeljnih ljudskih prava bori kršenjem istih tih ljudskih prava.

Također, molim da obavjestite javnost, da zatočeni zaposlenici državnih institucija upravo dogovaraju podnošenje krivične prijave protiv organizatora protesta u smislu člana 191. Krivičnog zakona BiH (uzimanje talaca), zbog oduzimanja ili ograničavanja slobode kretanja, a za što je zaprijećena kazna zatvora od minimalno tri godine.

Alvid Hubijar”

(Depo/Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Dijaspora zavrnula pipu: U Bosnu i Hercegovini lani stiglo skoro pola milijarde maraka manje

Ekonomista Admir Čavalić je kazao da su ovakvi rezultati sasvim očekivani te da su stručnjaci prošle godine najavili upravo...

Možda vas zanima i ovo