Subota, 9 prosinca, 2023

Glas Srpske tvrdi: Bošnjački lobisti ekspresno doveli Džaferovića u New York

Preporučeno

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kritikovao je danas odlazak Šefika Džaferovića na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u New York, te kazao kako je to “antiustavno i antidejtonski” i da za to ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH, te da je on sa saradnicima tamo “privatno”.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija trebalo je da se sutra obrati u Vijeću sigurnosti UN-a u New Yorku gdje će jedna od tema na dnevnom redu biti i stanje u Bosni i Hercegovini.

Glas Srpske tvrdi da se u cijelu priču upleo jak bošnjački lobi.

Izvor ovog medija “blizak međunarodnim krugovima tvrdi da je proteklih dana došlo do pritiska od strane bošnjačkog političkog establišmenta iz Misije UN-a te je u New York, u posljednji čas, doputovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović”.

Ranije je, naime, bilo najavljeno da će se Vijeću sigurnosti u ime BiH obratiti Tegeltija, a u međuvremenu je Stalna misija BiH u UN-u potvrdila Džaferovićev odlazak na sjednicu gdje će izvještaj o stanju u BiH podnijeti visoki predstavnik Christian Schmidt.

– Kada se sagledaju dostupni podaci i objave pojedinaca vidi se da je njegov odlazak organizovan na brzinu, a pokušaji da se u Vijeću sigurnosti čuje samo bošnjački glas idu do te mjere da za njega zakazuju sastanke sa zvaničnicima sa kojima Tegeltija treba da se sastane – kaže sagovornik Glasa Srpske.

Upravo se čita:  Vulić zasmetao "ćelavi policajac" u sudnici: Ko je on, duvao je Dodiku u vrat

U svemu tome, tvrdi, bitan je i “odnos snaga”.

– Zoran Tegeltija je reprezentativni predstavnik institucije, dok je Džaferović, iako predsjedavavajući u ovom momentu, ipak član Predsjedništva BiH, ali ne kolektivni šef države i ne predstavlja jedinstven glas jer njegovo obraćanje nije dobilo potrebnu saglasnost sva tri člana Predsjedništva BiH. Uz to, simptomatčne su i prozivke vatrenih zagovornika političkog Sarajeva na račun nedolaska Željka Komšića koji nije morao da čeka na američku vizu jer je već posjedovao. Vidjet ćemo još šta će se dešavati – zaključio je on.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik kritikovao je danas odlazak Šefika Džaferovića na sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a u New York, te kazao kako je to “antiustavno i antidejtonski” i da za to ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH, te da je on sa saradnicima tamo “privatno”.

Upravo se čita:  Dodik se obratio novinarima: Sud odbio zahtjev za premještanje suđenja u Banjaluku

Ocijenio je da se radi o “neovlaštenom prisustvu Džaferovića i njegovih saradnika” te da tamo “iznose privatne stavove”, a da Amerikanci pokušavaju od njega da naprave “velikog predsjednika”.

Podsjetimo, Vijeću sigurnosti UN-a će se u ime Bosne i Hercegovine obratiti Džaferović, koji je dobio vizu za putovanje u Sjedinjene Američke Države.

Time su otklonjene sve dosadašnje špekulacije, ali i osujećen plan njegovog kolege Milorada Dodika da se u ime naše države Vijeću sigurnosti obrati njegov čovjek, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Dodik svakako ne može putovati u Ameriku jer je na “crnoj listi”, te je Tegeltija trebao poslužiti kao rezervna varijanta.

Milorad Dodik, podsjetimo, proteklih deceniju i više nije štedio budžetski novac na plaćanje lobista u Sjedinjenim Američkim Državama. Organizacija Bosnian Advocacy Center (BAC) objavila je prošle godine izvještaj i analizu pod nazivom “Lobiranje kao vanjskopolitički alat: kako je entitet RS potrošio 40 miliona KM na lobiranje u SAD-u”. Istraživanje je pokazalo da su zvaničnici RS-a primarno željeli osigurati prisustvo i umrežavanje među vodećim donosiocima odluka u SAD-u, ali i onima na nižim nivoima za koje se nadaju da će jednoga dana doći do Capitol Hilla ili Bijele kuće.

Upravo se čita:  Dodik: Suđenje meni će se pretvoriti u suđenje BiH, vidjet ćemo ko će izgubiti

U cijelom ovom procesu, Dodikov režim pokrenuo je i tzv. “Ured RS-a” koji de fakto služi kao alternativa ambasadi Bosne i Hercegovine u SAD-u, posebno onda kada ambasadora nije postavio kadar SNSD-a u Predsjedništvu BiH. Na taj način entitet RS imitira državu i, uz ostale lobističke aktivnosti, provodi alternativnu vanjsku politiku iako za to nema ovlasti.

– Cilj ovog izvještaja bio je ne samo da pokaže posljedice antibosanskog lobiranja u SAD-u, nego i da upozori bh. zvaničnike da se trenutna situacija s Joeom Bidenom na čelu SAD-a mora iskoristiti agresivnom vanjskom politikom i agresivnim ulaganjem u lobiranje u SAD-u. Dodik to vrlo dobro zna i vješto to koristi. U jednom periodu bili su čak pri vrhu liste najvećih investitora u ove aktivnosti, ispred mnogih bogatih i moćnih država – kazao je Ismail Ćidić, predsjednik organizacije BAC.

Preporučeno za vas

Izdvajamo

Bećirović sa Scholzom: Neće biti ni brzog, ni sporog razbijanja BiH

Član Predsjedništva BiH Denis Bećirović razgovarao je danas u Berlinu s kancelarom Savezne Republike Njemačke Olafom Scholzom. Tokom sadržajnog razgovora,...

Možda vas zanima i ovo