Utorak, 19 listopada, 2021

Glavni odbor SDA: Tražimo da se tokom popisa stanovništva svakom građaninu izda kopija popisnice

Nemojte propustiti

Nakon iscrpne rasprave o Popisu stanovništva 2013., Glavni odbor SDA je usvojio deset zaključaka

Ilustracija
Ilustracija

Danas je u Prijedoru održana tematska sjednica Glavnog odbora SDA o Popisu stanovništva u Bosni i Hercegovini 2013. godine.

Danas se predsjednik SDA Sulejman Tihić susreo sa gradonačelnikom Prijedora Mirkom Pavićem, gdje je, između ostalog, akcenat razgovora bio na poboljšanju suradnje u uvjeta života povratnika.

Također, delegacija SDA je položila cvijeće na Spomen obilježje u Kozarcu, te posjetila sjedište Udruženja logoraša Prijedor gdje su razgovarali sa predstavnicima udruženja.

Nakon iscrpne rasprave o Popisu stanovništva 2013., Glavni odbor SDA je usvojio sljedeće zaključke:

1. GO SDA usvaja informaciju Operativnog štaba SDA o provedenim aktivnostima za Popis stanovništva 2013.godine.

2. Glavni odbor SDA zahtijeva od svih institucija u BiH da aktivnosti na pripremi i provođenju popisa poduzimaju isključivo u skladu sa Zakonom BiH.

3. Pozivamo sve institucije bošnjačkog naroda da se uključe u aktivnosti oko popisa stanovništva kako bi se on obavio na što kvalitetniji način. Pozdravljamo formiranje Fondacije-popis 2013. u kojoj koordinirano djeluju bošnjačke institucije. SDA će dati puni doprinos u djelovanju ove Fondacije i pozivamo i druge političke stranke da to učine.

4. Glavni odbor SDA insistira da se Bošnjacima, kao i svim drugim, osigura neprikosnoveno pravo na izjašnjavanje o etničkom i svakom drugom identitetu i svom jeziku.

5. Pozivamo sve građane BiH da pravo i obavezu Popisa stanovništva obave u mjestima prebivališta iz 1991. godine. Ovo se naročito odnosi na one sredine u kojima je zbog genocida i progona došlo do promjene etničke strukture stanovništva.

6. Pozivamo građane BiH u dijaspori da iskoriste sve zakonske mogućnosti i da pravo i obavezu Popisa obave u BiH.

7. GO insistira da se usvoji šifrarnik u skladu sa statističkim principima prije Popisa stanovništva 2013 godine.

8. Činjenicu da je Vijeće ministara BiH protivno Zakonu usvojilo popisnicu umjesto Agencije za statistiku BiH i da je u nju uključilo i entitetsko državljanstvo, GO smatra ozbiljnom povredom dosadašnjih popisnih procedura. Traži se od Vijeća ministara da ovo ispravi a zadužuje se Predsjedništvo SDA da prati realizaciju ovog zahtjeva,te provođenje zakona i shodno tome poduzima odgovarajuće mjere.

9. GO SDA traži da se prilikom Popisa svakom građaninu koji je popisan izda kopija popisnice.

10. GO SDA je opredijeljen za ustavne reforme u BiH u skladu sa kongresnim dokumentima . Insistiramo na dosljednoj provedbi Dejtonskog sporazuma,implementaciji presuda domaćih i međunarodnih sudova i promjenama Ustava BiH na evropskom putu. U tom kontekstu SDA smatra da preporuke ekspertne grupe za promjenu Ustava Federacije mogu poslužiti kao osnova za raspravu o ustvanim promjenama u FBiH.

(Depo)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Ambasade SAD o izjavama Dodika o organiziranju vojske RS

- Svi građani BiH treba da budu ponosni na OSBiH. Fokusiranje na podjele iz prošlosti neće poboljšati uslove života...

Možda vas zanima i ovo