Subota, 18 rujna, 2021

Glavni odbor SDP-a protiv prodaje javnih kompanija

Nemojte propustiti

Na petoj sjednici Glavnog odbora Socijaldemokratske partije BiH u Doboju članovi ovog odbora su usvojili Pravilnik o održavanju unutarpartijskih izbora za predsjednika SDP BiH po sistemu Jedan član-jedan glas, saopćeno je iz SDP-a, prenosi novinska agencija Patria.

Članovi Glavnog odbora su kao tačku Dnevnog reda sjednice razmatrali aktuelnu političku situaciju u našoj zemlji, gdje je, tokom iscrpne diskusije, navedeno da je politička situacija u našoj zemlji pogoršana. Članovi Glavnog odbora su još jednom dali punu podršku britansko-njemačkoj inicijativi i naporima međunarodne zajednice u reformskim procesima, ali, u isto vrijeme, smatraju da je neprihvatljivo da, nakon 15 dana od potpisivanja Reformske agende, SDA i HDZ građanima još nisu predstavili sadržaj ove Agende i ono na šta su se obavezali predstavnicima međunarodne zajednice.

Na sjednici je zauzet stav da Zakon o radu FBiH neće dobiti podršku SDP-a, ukoliko bude ispod standarda prijedloga Zakona o radu Vlade FBiH iz 2012. godine, ali i da Vlada, koja nema parlamentarnu većinu, takav zakon nema legitimitet predlagati. Osuđene su i najave Vlade FBiH o prodaji državnog kapitala u javnim preduzećima i navedeno je da će SDP biti protiv toga, a, s tim u vezi, obavezani su parlamentarci SDP-a u Parlamentu FBiH da se, eventualne, odluke o prodaji strateških preduzeća mogu jedino donijeti u Federalnom parlamentu.

Zbog evidentno lošije finansijske situacije u FBiH i kašnjenja u isplatama penzija, poticaja poljoprivrednicima, invalidnina i socijalnih davanja, članovi Glavnog odbora su naložili da Predsjedništvo SDP-a, zajedno sa predstavnicima oblika organizovanja SDP, osmisli plan djelovanja i započne razgovore sa udruženjima penzionera, sindikatima, boračkim udruženjima i poljoprivrednicima, radi bolje zaštite interesa ove populacije,stoji u saopćenju SDP-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo