Subota, 27 studenoga, 2021

Glavni švedski epidemiolog: Reprodukcijski faktor je već par dana ispod 1; Šta to znači?

Nemojte propustiti

Švedska je privukla međunarodnu pažnju i skepsu jer nije uvela stroge mjere karantene kao druge države. Restorani i kafići tamo su još uvijek otvoreni, kao i vrtići i osnovne škole.

Švedski reprodukcijski faktor koronavirusa je ispod 1, što je znak da je epidemija u toj državi pod kontrolom usprkos fleksibilnijem pristupu vlasti restriktivnim mjerama u usporedbi s drugim europskim državama – prenosi Jutarnji.hr.

Anders Tegnell, epidemiolog švedske Agencije za javno zdravstvo, rekao je kako je reprodukcijski faktor nekoliko dana ispod 1, što znači da zaražena osoba prosječno zarazi manje od jedne osobe.

„To znači da će se epidemija postepeno smanjiti“, rekao je za televiziju SVT u petak navečer.

Službeni podaci agencije pokazuju da se faktor relativno stabilno kreće oko brojke 1 od 10. aprila.

Prvog aprila bio je 1.4, a 25. istog mjeseca je bio na 0.85, nakon nekoliko dana pada.

Tegnell je u razgovoru za SVT potvrdio kako je faktor ispod 1, iako se podaci tek trebaju objaviti.

Švedska je privukla međunarodnu pažnju i skepsu jer nije uvela stroge mjere karantene kao druge države. Restorani i kafići tamo su još uvijek otvoreni, kao i vrtići i osnovne škole.

Iako su neke restrikcije ipak uvedene, pa su zatvorene srednje škole i fakulteti, Švedska se većinom oslonila na svoje stanovnike od kojih je zatražila da samostalno paze na sigurnost i poštuju preporuke o socijalnom distanciranju.

Ipak, u odnosu na druge skandinavske države Švedska ima veći broj zaraza i smrtnih slučajeva. Do subote ujutro je bilo više od 22 hiljade zaraženih, s 2.650 preminulih.

Susjedna Finska ima 5 tisuća zaraženih i 220 smrtnih slučajeva, dok Norveška ima 7,7 hiljada zaraženih i 210 preminulih.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Komšić osudio napade na sudiju Vehabovića, očekuje da Tegeltija pokrene smjenu Grebeše

"Očekujem od predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije da pokrene proceduru smjene Josipa Grubeše", kazao je Komšić Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i...

Možda vas zanima i ovo