Četvrtak, 28 listopada, 2021

Gledanje filmova pozitivno utječe na zdravlje

Nemojte propustiti

Da li ste znali, da filmovi u zavisnosti od žanra mogu utjecati na vaše zdravlje? Najbolji efekat daju komedije jer se za vrijeme smiješnih scena krvni sudovi šire za jednu četvrtinu, što umanjuje krvni pritisak.

filmoviGledanje komedija vas oslobađa od anksioznosti, agresivnosti i stresa, pa ćete na taj način lakše rješavati probleme i bit ćete kreativniji. Najmanje 15 minuta smijeha, ima isti efekat na vaš stomak, kao da ste bili na času aerobika. Ljudi koji pate od aksioznosti mogu gledati i filmove sa težim sadržajem. Nakon gledanja filmova, osobe se osjećaju sretnijim i smirenijim, pokazalo je jedno istraživanje.

Ljubitelji horor filmova mogu gledati ovakve filmove umjesto svakodnevne šetnje, jer gledanje horora ubrzava puls, ubrzava cirkulaciju i podiže adrenalin, a sve to ubrzava rad metabolozma. Pa tako, gledanje jednog horor filma može da sagori čak 113 kalorija, što je isto kao da ste 30 minuta šetali.

(Body.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo