Četvrtak, 28 listopada, 2021

Globalni indeks mira: BiH 71. najmirnija zemlja na svijetu

Nemojte propustiti

Prema Svjetskom indeksu mira (GPI) za 2013. godinu koji svake godine sastavlja Institut za ekonomiku i mir (IEP) sa sjedištima u Australiji i SAD-u BiH je pripalo 71. mjesto na listi najmirnijih zemalja svijeta, što je  pogoršanje u odnosu na prošlu godinu kada smo bili na 65. mjestu.

najmirnije-zemlje

Podaci su prikupljeni u 162 zemlje. Kao i prošle godine najmirnija zemlja svijeta je Island.

Tri najsigurnije zemlje svijeta su Island, Danska i Novi Zeland. Sveukupno, 110 zemalja postalo je nesigurnije nego protekle godine, dok ih je 48 postalo sigurnije, Najsigurniji kontinent za život je Evropa, gdje se nalazi sedam od 10 najsigurnijih zemalja svijeta – Island, Danska, Austrija, Švicarska, Finska, Švedska i Belgija, dok se naše komšije Hrvati nalaze na 28. mjestu. Poslije Hrvatske, slijedi Srbija na 64., Bosna i Hercegovina na 71., Albanija na 66., te Makedonija na 68. mjestu. Najnemirnija i najnestabilnija zemlja regije je Crna Gora koja se, prema istraživanju Instituta za ekonomiju i mir za prošlu godinu, našla na 81. mjestu.

Na dnu ljestvice je Afganistan, jedno mjesto ispred je Somalija, a dva Sirija. Sjedinjene Države su na stotom mjestu, Kina mjesto iza, a Rusija na 155. mjestu.

(Bh-index)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Escobar najavio sankcije: Dodik ima veoma malu podršku javnosti i to ćemo iskoristit

Gabriel Escobar se osvrnuo i na moguće ekonomske integracije zeamlja Zapadnog Balkana. Specijalni izaslanik predsjednika SAD-a za Zapadni Balkan Gabriel...

Možda vas zanima i ovo