Srijeda, 16 lipnja, 2021

Glomazna administracija i za odlazak iz BiH uzima danak: Sve više građana pakuje kofere i napušta državu

Nemojte propustiti

Čitav jedan grad ljudi, skoro jednak veličini Prijedora, BiH je izgubila zauvijek, čak i administrativno, a gubitak je još veći, ako se zna da će i njihovi potomci biti državljani neke druge zemlje.

Samo u posljednje četiri godine državljanstva BiH se odreklo 16.708 građana, a oni su za to platili skoro 10 miliona KM takse, jer u BiH se čak i za odlazak plaća danak administraciji.

Da bi postali državljani Njemačke, Austrije, Norveške, ili neke druge zemlje, građani BiH treba da plate taksu od 800 KM, za odricanje od državljanstva Bosne i Hercegovine, piše Srpskainfo.

Nešto jeftinije prolaze oni koji „ispis iz BiH“ traže kako bi postali državljani neke od zemalja bivše Jugoslavije, jer je u takvom slučaju taksa 200 KM. Ipak, tih je slučajeva relativno malo, pogotovo zato što sa Hrvatskom i Srbijom BiH ima sporazum o dvojnom državljanstvu.

Ako se postupak vodi putem diplomatsko konzularne mreže u inostranstvu, dodatno se, uz osnovnu, plaća i konzularna taksa.

Kako je ranije za Srpskainfo potvrđeno u Ministarstvu civilnih poslova BiH, građani se najčešće odriču državljanstva da bi postali državljani Njemačke, Austrije, Slovenije, Norveške, Danske ili Češke.

Od završetka rata do kraja prošle godine državljanstva BiH se odreklo oko 83.700 građana, potvrđeno je u ovom ministarstvu. Dakle, čitav jedan grad ljudi, skoro jednak veličini Prijedora, BiH je izgubila zauvijek, čak i administrativno, a gubitak je još veći, ako se zna da će i njihovi potomci biti državljani neke druge zemlje.

Nezvanične procjene pokazuju da je do danas, po osnovu taksi za ispis iz državljanstva, BiH inkasirala najmanje 50 miliona KM.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo