Subota, 1 travnja, 2023

GM povlači gotovo milion vozila zbog neispravnosti

Nemojte propustiti

gm_building

Američki proizvođač automobila “General motors” (GM) najavio je povlačenje još 971.000 automobila, najviše iz SAD, zbog problema s kontakt-bravom.

Provjere su pokazale da su greške bile uzrok nekoliko stotina nesreća i smrti minimum 13 ljudi.Kompanija je saopštila da su na ovim automobilima, koji su uglavnom proizvedeni od 2007. do 2011. godine i prodani u SAD, kontakt-brave mogle dovesti do potpunog isključenja svih elektronskih sistema.

Riječ je o modelima Chevrolet Cobalt, Pontiac G5 i Buick, proizvedeni između 2008. i 2011, navodi se u saopštenju kompanije.

Ukupno 824.000 automobila biće povučeno iz SAD, a ostatak iz Kanade i Meksika.Od 12. februara kompanija “General motors” povukla je više od 3,4 miliona vozila, uglavnom iz Sjeverne Amerike zbog brojnih problema, među kojima problemi s kontakt-bravom i neaktiviranje vazdušnih jastuka u slučaju sudara, prenio je AFP.

Kompanija je već pod tri istrage u SAD zbog prethodne ture povlačenja vozila, takođe zbog kontakt-brave koja u vožnji može isključiti motor i blokirati volan, što je dovelo do brojnih udesa i najmanje 13 poginulih.

Utvrđeni su i problemi sa sjedištima, sistemom za snabdijevanje motora gorivom i sa neaktiviranjem vazdušnih jastuka.
Američke vlasti istražuju zašto je kompanija “General motors” čekala toliko dugo da to učini iako je znala za problem.
Kompanija ima rok da do 3. aprila odgovori na brojna pitanja Agencije za bezbjednost drumskog saobraćaja /NHTSA/.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Keramičar Hasad Gvozden odlučio ostati u BiH: Ne žalim što sam ostao, imam mnogo posla!

Hasan je neko vrijeme razmišljao o odlasku u Njemačku. Čekajući dokumentaciju za iseljenje, prijavio se na obuku „Započni svoj...

Možda vas zanima i ovo