Nedjelja, 7 ožujka, 2021

Godinama posluju s velikim gubicima: “Željeznice FBiH” u minusu više od 1,8 milijardi KM!

Nemojte propustiti

Sindikat policije KS stao u odbranu kolega iz Zvorničke: Niko nema pravo na onakav odnos prema policiji

– Ovom prilikom želimo najoštrije osuditi očigledno provociranje i omalovažavanje policijskih službenika, uz napomenu da niko nema pravo na...

Inspektori u masovnoj akciji po Sarajevu: Kontrola restorana, trgovina, kladionica, tržnih centara, prevoza…!

Najavljeni pojačani nadzori biće nastavljeni i tokom narednih dana, uz podsjećanje da će u ponedjeljak, 8. marta inspektori kontrole...

Uhapšena novinarka i aktivistica Nidžara Ahmetašević

Novinarka i aktivistica iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević jutros je uhašena u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu. Iz Operativnog centra MUP-a KS-a...

“Sve podsjeća na mart prošle godine”: BiH pred novim lockdownom!

Trenutno jedine vakcine koja imamo su ona koja nam je Srbija donirala. Njih je jučer odobrila Agencija za lijekove...

Dugovanja različitim povjeriocima, radnicima i državi iznose više od 700 miliona KM, a uz to Željeznice” su kreditno zadužene 641,5 miliona KM

Foto: ArhivFinansijski izvještaj o poslovanju “Željeznica FBiH” (ŽFBiH) za prošlu godinu pokazao je da je ova državna kompanija u minusu za novih 42 miliona maraka, čime je ukupan dug preduzeća porastao na više od 700 miliona KM, saznaje “Dnevni avaz”.

Teret kapitala

tekst se nastavlja ispod sponzorisanog sadržaja

No, i pored negativnog poslovanja, Skupština preduzeća je prije nekoliko dana usvojila izvještaj o radu ŽFBiH, te gubitak od 41.484.470 miliona usvojila na teret kapitala, čime su još jednom dugovi “Željeznica” pali na teret poreznih obveznika.

Razlog novog poklapanja duga na teret kapitala, kako saznajemo, uporno je insistiranje Uprave ŽFBiH da Vlada FBiH nedovoljno izdvaja sredstava za subvenciju željezničke infrastrukture, iako posljednjih pet godina ona godišnje iznose 22 miliona maraka.

Samo na plaće u prošloj godini potrošeno je više od 78 miliona maraka za ukupno 3.923 uposlenika. Na troškove službenih putovanja Uprava ŽFBiH potrošila je 854.000 maraka, te na intelektualne i lične usluge 235.000 KM!? Zanimljivo je da je na naknadu za terenski dodatak isplaćeno 1,1 milion KM., te da su troškovi reprezentacije koštali 127.000 maraka, a premije osiguranja 163.000 KM.

Ako se uzme u obzir da su “Željeznice FBiH” i kreditno zadužene za nevjerovatnih 641,5 miliona KM, te da samo na ime poreza s krajem prošle godine duguju 137 miliona KM, dolazi se do podatka da je državna kompanija u minusu više od 1,8 milijardi maraka!

Tu su i dugovanja prema dobavljačima kao što je hrvatski “Končar” u iznosu od 22 miliona maraka koje se odnose na kupovinu voza od 5,3 miliona eura, te opravku lokomotiva koju godinama vrši ova hrvatska kompanija.

Uostalom, kako bi vratile dug “Končaru” “Željeznice FBiH” od Razvojne banke FBiH namjeravaju podići novi kredit u iznosu od 20 miliona KM kako bi ga otplatile, što  preduzeće gura u novu dubiozu.

Novi krediti

Posebna je priča kako je utrošen kredit od 80 miliona maraka koje su ŽFBiH dobile 2010. godine za finansijsku kosolidaciju preduzeća koji je odobrila Vlada FBiH, te kako je na posebnom računu firme ostalo 14,5 miliona KM za navodne nove investicije koje nikome nisu poznate.

Saznajemo i da su “Željeznice FBiH” 2003. godine vrijedile 1,5 milijardi maraka, ali krajem 2006. godine taj iznos opao je za skoro 23 posto, na 1,2 milijarde KM, i iz godine u godinu on je zbog lošeg poslovanja enormno smanjivan te sada, prema nezvaničnim podacima, iznosi svega 800 miliona KM.

Lista kredita

– 130 miliona eura – kredit EBRD-a, EIB-a i OPEK fonda
– 80 miliona KM – kredit komercijalnih banaka uz garanciju Vlade FBiH
– 67,7 miliona eura – kredit Kraljevine Španije
– 36,6 miliona eura – kredit EBRD-a i EIB-a
– 32 miliona eura – kredit portugalske vlade
– 20 miliona eura – kredit Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HABOR)
– 3,5 miliona KM novi kredit za plaće

Dio dugovanja

– 137 miliona KM duga na porez
– 42 miliona KM u minusu za prošlu godinu
– 22 miliona duga hrvatskom “Končaru”

 

(Bh-index/Dnevni Avaz)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Prijava protiv policajaca koji su uhapsili novinarku Ahmetašević, pokrenuta istraga: Oglasio se i ministar MUP-a

Odjeljenju za unutrašnju kontrolu Jedinice za profesionalne standarde Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo podnešena je pritužba na rad policijskih...

Možda vas zanima i ovo