Ponedjeljak, 2 kolovoza, 2021

”Goodby BiH” i “RSexit” je prizivanje Daytona 2: Je li Dodik na pragu političkog kraha?

Nemojte propustiti

I sam je Milorad Dodik svjestan rizika kojeg je preuzeo pa je poručio da ne želi biti grobar RS-a i da je moguća njegova smjena.

Neki tvrde kako ulazimo u fazu konačnog razračunavanja između američkih i ruskih sfera utjecaja i interesa u BiH i da čelnici iz RS-a, poglavito Milorad Dodik, očekuju bratsku pravoslavnu zaštitu. U javnom prostoru u manjem entitetu nude se i promišljanja i strahovi kako Dodik priziva raspakiranje Daytona i novi Dayton 2 čime čini suicid prema RS i dovodi je pred nestanak.

Gospodar života i smrti u RS-u Milorad Dodik je odabrao taktiku ucjene i blokada državnog sustava u neizvjesnom političkom i ustavnom srazu sa sarajevskim političkim elitama i zapadnim silama.

Njegovo ”Goodby BiH, welcome RS-exit” je definitivno put u nepoznato. Tim je neopreznim parolama ublatio potpuno legitimni zahtjev i političko stajalište da tri strana suca u predviđenoj legislativi trebaju napustiti Ustavni sud BiH. Otvoreno se zaobilazi propisana procedura izmjena Dejtonskoga sporazuma u Parlamentu BiH i ultimatumima, prijetnjama i ucjenama jalovo pokušava isposlovati nekakva politička koncesija.

I sam je Milorad Dodik svjestan rizika kojeg je preuzeo pa je poručio da ne želi biti grobar RS-a i da je moguća njegova smjena.

Foto: RTRS

Opozicija u RS-u predvođena čelnicima SDS-a i PDP-a Mirkom Šarovićem i Branislavom Borenovićem nije imala previše manevra nakon odluke Ustavnog suda o poljoprivrednom zemljištu, ali nije baš nešto pretjerano uvjeravala hirovitog Dodika i zastupnike u Narodnoj skupštini u moguću pogubljenost blokiranja državnih institucija i prizivanja đavola da se upetlja sa strane.

Naprosto je pustila Milorada Dodika u živi pijesak. Vrijeme će pokazati hoće li Dodik biti pukovnik ili pokojnik, hoće li biti baš on grobar Srpske i po čijem nagovoru i odobrenju je krenuo u rizičnu avanturu. Za sada je jedino sigurno da je Dodik ponovno stavio na glavu ekskluzivni ”patriotski štit” načetom vođi SDA Bakiru Izetbegoviću koji sada kao na pladnju, poput kakvog sultana, dobiva iskaze lojalnosti i podaništva svih drugih čelnika koji se utrkuju u svojim patriotskim pokličima i empatijama.

Bošnjački čelnici su napokon dočekali politički tajmnig da se Dodik povampiri i nesmotreno uđe u nepovratni konflikt s Dejtonskim ustavom i njegovim tvorcima na čelu s Amerikom. Neki tvrde kako ulazimo u fazu konačnog razračunavanja između američkih i ruskih sfera utjecaja i interesa u BiH i da čelnici iz RS-a, poglavito Milorad Dodik, očekuju bratsku pravoslavnu zaštitu. U javnom prostoru u manjem entitetu nude se i promišljanja i strahovi kako Dodik priziva raspakiranje Dejtona i novi Dejton 2 čime čini suicid prema RS-u i dovodi je pred nestanak.

-Jeste li svjesni, gospodine Stevandiću, čime se igrate? Imate li imalo razuma vi koji ste ovo predložili? Hoće li biti samostalna istočna i zapadna RS. Jeste li vi priznali granicu u Brčkom, gdje se presijeca RS. Davno sam upozoravao Dodika dobronamjerno da se ne igramo ozbiljnim stvarima. Naš amanet je Dejton, u kojem je uklesano 25 tisuća života. Nemamo sinova za gubljenje, da ste osjetili rat, ne biste tako pričali. Upozoravam da se ne igrate opasnim igrama jer je ovo što radite pucanj i vodi u Dayton 2. Ko će nas priznati, ko će nas štititi ako se osamostalimo. Dodik ima kuću u Beogradu, Špirić u Beču, a mi ćemo izginuti u našim suludim igrama, upozorio je Nebojša Vukanović.

Nakon ovoga se javio i Dodik i kazao da je RSexit spomenuo samo kao jednu opciju.

-To su ozbiljne stvari u pitanju. RSexit sam spomenuo kao jednu od opcija, a šta će kasnije biti, to će se vidjeti”, rekao je Dodik i dodao da je dobra stvar što je hrvatski narod i njegovi predstavnici odlučili da budu podrška u reformi Ustavnog suda BiH.

Dayton 2

Predsjednik Ustavnoga suda Zlatko Knežević je pojasnio suštinu i težinu problema državne i entitetske imovine i prava je šteta što se to ustavno tumačenje pojavilo nakon što je eskalirala nova politička kriza.

”Većina u Ustavnom sudu BiH smatra da se pitanja imovine mogu rješavati u entitetima, ali tek pošto se na razini BiH donese okvirni zakon kojim će se načelno utvrditi pravo na imovinu i raspored imovine” , potpuno je jasna procedura za predsjednika Kneževića koji je napomenuo da je član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašen neustavnim, ali da on još nije potpisao tu odluku, tako da niko ne zna šta piše u njoj.

”Daytonom su zajamčeni suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine. Tu je i Ustav BiH. Prema Daytonskom sporazumu entiteti nemaju pravo na odcjepljenje”, poručio je visoki predstavnik Valentin Inzko u kojeg su uprte oči preplašene javnosti , ali i sarajevskih političkih lidera i jasno dao do znanja kako je sadašnji ustroj Ustavnog suda sastavni dio Daytonskog sporazuma, a ukoliko bi trojica stranih sudaca prestali biti u njegovom sastavu to bi onda značilo promjenu postojeće osjetljive ravnoteže. Inzko, koji je i konačni tumač Daytonskog sporazuma, kaže kako bi u slučaju takvog scenarija bio nužan “Dayton 2”.

Autor: J.S./ Dnevni list

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sarajevo: Za dva dana utrošeno samo 4.100 vakcina, a toliko je bilo planirano po jednom danu

Iako se očekivalo da će odziv građana biti daleko veći, naročito zbog kritika vlastima što nema vakcina i sporog...

Možda vas zanima i ovo