Petak, 17 rujna, 2021

Google ga zaposlio sa 18, u Twitteru dao otkaz, a onda zaradio milione

Nemojte propustiti

Nije lako dobiti posao u Google, naročito ako se još niste ni upisali na fakultet. Lari Gadea, tvorac softvera za registraciju posetilaca “Envoy” i osnivač istoimene kompanije, zaposlio se u Google kao 18-godišnjak, odmah nakon što je završio srednju školu.

Ovaj momak je počeo je da se bavi programiranjem još kao osmogodišnjak. Volio je kompjutere, a kada je krenuo u gimnaziju, već je pravio kompjuterske igrice.

U Google su ga primijetili pošto je razvio priključak za pretraživač Google desktop, koji će omogućiti korisnicima da u svojim računarima nađu i označe fajlove, koje Google desktop nije mogao da nađe, prenosi Blic.

Na poslednjoj godini srednje škole Gadea je primio imejl od Google. Prestravljen da je prekršio zakon, Gadea ga je otvorio.

“Zašto radiš takve stvari sam? Zašto to ne radiš zajedno s nama?”, pisalo je u njemu.

“Ponudili su mi posao s punim radnim vremenom. Bio sam veoma uzbuđen, 18-godišnjak koji je dobio ponudu od Googla”, sjeća se Gadea.

Međutim, postojao je jedan problem: u Googleu nisu znali da je toliko mlad. Kao Kanađanin, morao je da ima vizu da bi dobio stalan posao u SAD, a bez fakultetske diplome, to nije dolazilo u obzir.

Zbog toga su mu, umjesto zaposlenja, ponudili praksu u sjedištu kompanije u Mantin Vjuu, tokom ljeta, prije nego što će se upisati na fakultet.

Poslije tromjesečne prakse, angažovali su ga kao jednog od prvih inženjera u Google predstavništvu u Kanadi, gdje je honorarno radio tokom sve četiri godine studiranja.

Poslije fakulteta Gadea je želeo da proba nešto novo. U to vreme je Twitter bio u usponu, pa je zatražio od svoje šefice u Googlu da mu pomogne.

“Upoznala me je sa Evom Vilijamsom (jedan od osnivača Twittera) i oni su mi ponudili posao”, kaže ovaj mladić.

Tu je tri godine radio u tehničkoj podršci i kao inženjer. Tada je nastala i “Murder”, tehnologija koja je odigrala značajnu ulogu u smanjenju broja padova sistema na Twitteru.

Godine 2012. ponovo je poželio da se oproba u nečem novom, pa je odlučio da osnuje sopstvenu kompaniju, ali nije imao konkretnu ideju. Ona mu je pala na pamet kada je posjetio prijatelje u Googleu i Eplu.

“Bilo je čudno što ste u Googleu i Eplu na recepciji morali da ukucate informaciju, ali manja preduzeća nisu imala tu tehnologiju”, kaže on.

Tako je 2013. napravio program “Envoy”, koji će se koristiti u preduzećima za prijavljivanje ljudi i vođenje evidencije o posjetiocima. Oni su mogli da se registruju pomoću aplikacije za ajped i odštampaju karticu sa imenom i fotografijom.

Sa programom “Envoy” Gadea je vrlo brzo postigao veliki uspjeh i danas ga koristi više od 1.000 kompanija, među kojima su i Airbnb, Pandora, GoPro i Tesla.

Ovakav uspjeh objašnjava zašto je Andreessen Horowitz odlučio da finasira “Envoy” sa 15 miliona dolara, nakon što su glavešine iz Silicijumske doline investirale 1,5 miliona dolara.

“Danas gotovo svaka nova kompanija ima “Envoy” na recepciji”, kaže Kris Dikson, partner u kompaniji “Andreessen Horowitz”.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Vlasti Republike Srpske najavljuju da će 2022. godine samostalno provesti izbore

Republička komisija RS može provoditi određene aktivnosti u izbornom procesu samo ako joj te ovlasti prenese Centralna izborna komisija...

Možda vas zanima i ovo