Subota, 4 prosinca, 2021

Google i Microsoft kreću u bespoštedni rat: Evo kakvu korist ćemo mi imati od toga

Nemojte propustiti

Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija

Na prvi pogled ništa spektakularno. Google na tržište izbacuje novu verziju browsera Chrome 32. Ipak, ovaj program na neki način predstavlja direktni upad na teren Microsofta, odnosno napad na Windows sistem.

Ovaj rat bi mogao prisiliti Microsoft da sljedeću generaciju Windowsa korisnicima dijeli besplatno.

Nova verzija programa Chrome 32 donosi i nove sigurnosne aplikacije protiv virusa, mali simbol zvučnika vas upozorava da će internet stranica koju posjećujete pustiti i neku muziku, a roditelji će moći bolje da kontrolišu šta njihova djeca rade u intenetu. Male izmjene jednog omiljenog browser-programa, reklo bi se na prvi pogled.

Ipak, promjene su ovoga puta mnogo dublje. Google pokušava da ugrozi vladavinu Microsofta u klasičnim PC računarima. Sa novim browserom korisnik na ekranu dobija i sliku koja je identična onoj koju ima Googleov operativni sistem (Chrome OS). Ovaj sistem je dosada svoju primjenu nalazio uglavnom među prenosnim (notebooks i tablet) računarima i tamo je u dobroj mjeri potisnuo Microsoftov Windows.

Tako će oni koji koriste novu verziju programa Chrome, kada ga pokrenu, dobiti radnu površinu identičnu onoj u sistemu Chrome OS, bez obzira što je na njihovom računaru instaliran Windows. Preduslov za to je da korisnik na svom računaru ima instaliran Windows 8, odnosno njegovu (među korisnicima ne baš omiljenu) početnu stranicu u obliku poredanih “keramičkih pločica”.

Nakon otvaranja programa Chrome korisnik može da pomjera i otvara “prozore” ili kopira datoteke na potpuno isti način kao i u Googleovom operativnom sistemu, mada se sve odvija pod Windowsima.

Namjera koncerna Google je više nego jasna, prenosi list Die Welt. On želi da korisnike Windowsa polako ali sigurno navikne na okruženje, odnosno izgled vlastitog operativnog sistema. Brojni vlasnici PC-a ionako svoj računar koriste samo za surfanje po internetu, kao kalendar i kako bi provjerili svoje e-mail poruke. Dugoročno gledano bi se ova strategija zato mogla isplatiti. Zašto bi neko davao puno para za Windows kada ionako radi samo ono za šta već postoji Chrome OS – koji je besplatan?

Osim toga, sve više računara uopšte nema na svom disku instalirane programe koji rade samo pod Windowsima, nego se koristi programima koji funkcionišu preko interneta.

Neki će se zato već kod kupovine narednog računara odlučiti da odmah posegnu za verzijom sa besplatnim Googleovim sistemom. Inače, već danas 21 odsto prenosnih računara u SAD ima instaliran ovaj sistem.

U Microsoftu su svjesni “frontalnog” napada. U javnost su već procurile informacije da bi novi operativni sistem Windows 9, čiji početak prodaje je planiran za april naredne godine, možda mogao da bude i besplatan za korisnike, prenosi portal Chip.de. Novi sistem sa kodnim imenom “Treshold” neće biti običan “update” Windowsa 8, za koji nije vladalo oduševljenje na tržištu.

Kao mogući razlog za besplatnu podjelu Windowsa 9 se, osim besplatnog Chrome OS-a, spominje i konkurencija koju je svojim novim OS X sistemom napravio Apple. I Apple se odlučio da svoj sistem ponudi besplatno.

Još od ranije na tržištu postoji i sistem Linux za koji također uglavnom ne mora da se plati ništa.

Na konferenciji pod nazivom BUILD 2014 koja se održava od 2. do 4. aprila u San Franciscu Microsoft će prezentovati više podataka o Windowsu 9. Ne očekuje se da bi već na toj konferenciji ovaj koncern i zvanično mogao da potvrdi besplatnu podjelu novog sistema.

U sjedištu kompanije očito teška srca odustaju od jedne od svojih najboljih “krava muzara” koja je godinama donosila milijarde dolara zarade.

(Agencije)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Emir Suljagić objavio dokument iz vremena agresije na BiH: “To je vojska koju Dodik želi da obnovi”

"Likvidiran je ustaša iz Srebrenice...", "Likvidirano je pet balija..." To je "vojska" koju Dodik želi da obnovi - napisao...

Možda vas zanima i ovo