Petak, 18 lipnja, 2021

Google predstavio Android 4.3, novi Nexus 7 tablet i Chromecast stick

Nemojte propustiti

Google je jučer na press konferenciji predstavio novu verziju Android-a koja nosi oznaku 4.3 i još uvijek isti naziv – Jelly Bean. Nema nekih posebno značajnih novina u odnosu na 4.2, uglavnom se svodi na dodavanje nekih detalja i funkcionalnosti sistema. Android 4.2 donio je podršku za korišćenje višestrukih profila, a 4.3i dodatnu pod nazivom “zabranjeni profil” koja omogućava veću kontrolu nad različitim profilima koji su definisani na samom uređaju. Ovu mogućnost će vjerovatno najviše koristiti roditelji kako bi zabranili kupovinu aplikacija djeci.

Također, novi Android donosi i poboljšanje u grafici putem OpenGL ES 3.0 standarda i boljim renderovanjem 3D sadržaja u igrama. Tu su i neka sitnija poboljšanja u unosu teksta i Bluetooth konekciji.

2Novi Android dolazi na novom Nexus-u 7. Nov Nexus 7 ima veću rezoluciju ekrana (1920 x 1200) koja ima gustoću od 320 ppi. Pokreće ga Snapdragon S4 Pro na taktu 1,5 GHz, ima 2 GB RAM memorije i Adreno 320 GPU, što može biti dopadljivo ljubiteljima igrica. Baterija kapaciteta 4,325mAh prema riječima Google-ovaca moće da izdrži do 9 sati rada. Zanimljivo je i da je dostupna podrška za 5.1-kanalni zvuk putem spoljašnih zvučnika i slušalica.

Novi Nexus 7 biće dostupan u varijantama sa 16 i 32 GB memorije i u LTE varijanti. Prodaja u SAD, Velikoj Britaniji, Japanu, Španiji, Južnoj Koreji, Kanadi i Francuskoj trebala bi da krene narednih nekoliko nedelja, nakon čega će doći u još mnogo drugih zemalja. Cene su sljedeće: 16GB Wi-Fi-only koštaće 229.99$, 32GB Wi-Fi-only 269.99$, a 32GB 4G LTE (otključan) prodavaće se po 349$. Prvi primjerci biće dostupni već 30. jula.

Iz Google-a su objavili kako će Android 4.3 biti dostupan i za starije uređaje, odnosno Nexus 4, stari Nexus 7 i Galaxy Nexus, a uskoro i za Google Play verzije Samsung-a Galaxy S4 i HTC-a One.

Izneli su podatak da je trenutno dostupno jedan milion aplikacija na Google Play prodavnici, što je više od Apple-ovog AppStore-a koji ima oko 900.000 aplikacija.

1Pored novog Android-a i Nexus-a 7, Google je predstavio i Chromecast. Radi se o dodatku koji se priključuje na HD televizor i omogućava vam upravljanje sadržaja koristeći se jednim od uređaja bilo da pričamo o mobilnim uređajima ili laptopovima. Za sada dongle radi sa Netflix-om, YouTube-om, Google Play Movies & TV, i Google Play Music, a uskoro dolaze i aplikacije kao što su Pandora i slične. Ništa revolucionarno, Apple već odavno omogućava prebacivanje sadržaja sa iPad-a ili iPhone-a na TV, ali samo za one korisnike koji imaju AppleTV, a Samsung Galaxy 4 omogućava bežično prebacivanje sadržaja sa mobilnog uređaja na TV, ali samo za određene modele.

Google Chromecast, stick koji omogućava prebacivanje sadržaja sa mobilnih uređaja na TV prodavaće se po ceni od 35$.

3

(ITvesti.info)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Međunarodni aerodrom Tuzla: Važna obavijest za one koji putuju u ovu evropsku državu

Putnici koji putuju sa Međunarodnog aerodroma Tuzla za Basel (MLH) moraju ispunjavati sljedeće uslove Iz Međunarodnog aerodroma Tuzla nedavno su...

Možda vas zanima i ovo