Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Google tajno instalirao “crnu kutiju” za prisluškivanje

Nemojte propustiti

Internetski div Google našao se pod “paljbom” kritičara zbog dodatka za svoj pretraživač Chromium koji može prisluškivati korisnike bez njihovog znanja.

Nakon ovih optužbi na Google se svalio val kritika zbog povreda privatnosti pa je na kraju taj dodatak uklonjen s Chromiuma.

Radi se o dodatku ”Chrome Hotword” koji se smatra odgovornim za uvođenje popularne funkcije “OK, Google”. Iako je riječ o korisnoj opciji, koja omogućuje korisnicima da pretražuju uz pomoć glasa kad koriste Google kao zadanu tražilicu, ona je omogućila prisluškivanje svakog razgovora kojeg korisnici vode ispred računala ili pored mobitela.

Na ovaj problem prvi put je ukazao osnivač Pirate Partyja Rick Falkvinge koji kaže da je Google tajno instalirao crnu kutiju u open-source pregledniku Chromium što znači da on ima kod kojeg korisnici ne mogu vidjeti.

Što tačno ta ”crna kutija” radi nije poznato, ali Falkvinge tvrdi da je Google prisluškivao razgovore korisnika Chromiuma putem te ”crne kutije”.

Crna kutija omogućuje opciju koja aktivira pretraživač kada kažete ”Ok Google”, ali ipak kod je omogućio mikrofonu da snima razgovore i kad mu nije dopušteno.

”Vaše računalo je bilo potiho konfigurirano kako bi se snimalo ono što se govori u vašoj sobi i dostavljalo jednoj privatnoj kompaniji bez vašeg pristanka”, kaže Falvinge.

Na ove optužbe odgovorio je i Google koji se branio tvrdnjama da je usluga ”OK Google” stvar izbora korisnika.

Međutim, nakon brojnih pritužbi o virusu koji automatski instalira Google Hotword modul bez opt-out konfiguracije, Debian je isključio proširenje u svojoj distribuciji Chromea, piše Thehackernews.

Google nije negirao instaliranje koda crne kutije u Chrome. “Naš primarni fokus je pripremiti kod za Google Chrome. Ako ga treća strana, poput Debiana distribuira, to je njihova odgovornost”, tvrde.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ljubiša Ćosić otvorio dušu: Volim Dodika jer je ljudina, on ne mrzi nikoga, ni naše komšije iz Sarajeva

- Jesam se napio i jesam bio pijan u kafani. Poznat sam kao neko ko voli ljude i veselje....

Možda vas zanima i ovo