Utorak, 21 rujna, 2021

Goran Čerkez govorio o uvođenju restriktivnijih mjera u FBiH: U utorak će se znati hoće li samo vakcinisani moći ući u kafić ili restroan

Autor:Raport.ba

Nemojte propustiti

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, također, je dogovoreno da će se u utorak održati sjednica na kojoj će prisustvovati ministri zdravlja, kako bi razmotrili i druge mjere.

Na sjednici Vlade Federacije BiH usvojene su naredbe i preporuke Kriznog štaba. Naime, na sjednici je između ostalog razgovarano i modelu nastave.

Kako je za Raport kazao Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, prema ovim preporukama se praktično omogućava pohađanje nastave kakvu smo imali prije početka pandemije.

Restriktivnije mjere

“Imajući u vidu da je epidemiološka situacija u Federaciji, prosječna incidenca nekih 77, a u isto vrijeme da imamo različito od kantona do kantona broj oboljelih i zaraženih, odlučili smo da i dalje produžimo epidemiološke mjere. Dakle, ono što je odlučio Krizni štab. Također, znamo da u tim mjerama postoji mogućnost da kanton donese restriktivnije mjere ukoliko je teža situacija na području tog kantona”, pojasnio nam je Čerkez.

Između ostalog, pojasnio je da je Zavod za javno zdravstve izvršio reviziju preporuka za školsku godinu 2021./2022., što omogućava kantonalnim ministarstvima zajedno sa Zavodima za javno zdravstvo i Kriznim štabodima da donesu odluku o modelu nastave.

“Prema ovim preporukama omogućava se praktično pohađanje nastave kakvu smo imali prije pandemije, naravno tu su higijensko-epidemiološke mjere koje će se morati voditi, a kantoni će donijeti sam model. Osim tih mjera potrebno je sagledati i veličinu učionica, razreda. Potrebno je voditi računa o više parametara”, naglasio je za naš portal Čerkez.

Broj vakcinisanih raste

Na jučerašnjoj sjednici Vlade FBiH, također, je dogovoreno da će se u utorak održati sjednica na kojoj će prisustvovati ministri zdravlja, kako bi razmotrili i druge mjere.

“To se odnosi na mjere koje će ići u smjeru normalizacije stanja poput zemalja EU. Na osnovu njihovih pozitivnih praksi, ali i praksi drugih zemalja u regionu razmišljat će se o nekim drugim mjerama. Između ostalog, to se odnosi da bi se u određene objekte trebalo ulaziti uz testove, potvrdu da ste prebolili ili primili vakcinu protiv koronavirusa. Na taj način ćemo zaštiti stanovništvo od bolesti i omogućiti vraćanje života u normalno stanje. Ovo ne treba gledati kao restrikciju, ovo će mnogima pomoći pogotovo ugostiteljima, turizmu. Na osnovu toga može biti veći broj ljudi u restoranu, hotelu…”, kazao je Čerkez.

Za Raport je otkrio da li se planira uvoditi obavezna vakcinacija.

“Mi nemamo uvoditi namjeru obaveznu vakcinaciju, kao što nisu uradile to ni druge zemlje. Dajemo svima mogućnost. Ali treba zaštiti sve građane. Broj onih koji su se vakcinisali značajno raste”, zaključio je Čerkez.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Sada je sve jasnije: Evo koliko borci moraju imati vojnog, a koliko staža osiguranja, da bi mogli u penziju po novom zakonu

Ovi uvjeti odnose na pripadnike Armije RBiH, HVO-a i policiju. U Domu naroda 30. septembra delegati će raspravljati o Prijedlogu...

Možda vas zanima i ovo