Petak, 14 svibnja, 2021

Goran Čerkez saopćio dobre vijesti: Uspjeli smo sanirati najveće žarište, situacija se smiruje

Nemojte propustiti

– Mi smo imali jednu prilično tešku situaciju u posljednja dva mjeseca i sada možemo reći da se ta situacija smiruje. U zadnjem tjednu možemo govoriti o značajnom smanjenju broja oboljelih. Najveće je žarište bilo u Sarajevu i to smo uspjeli u potpunosti sanirati, izjavio je u Studiju 4 HTV-a pomoćnik ministra zdravstva Federacije BiH Goran Čerkez.

Međutim, broj umrlih je prilično velik i tokom posljednjeg mjeseca u Federaciji BiH bilo je dvije tisuće umrlih, rekao je Čerkez. Komentirajući veliki broj umrlih kazao je kako je BiH zemlja s ograničenim zdravstvenim resursima i s ovom se krizom nosi vrlo mali broj zdravstvenih profesionalaca, svega pedesetak infektologa.

S druge strane, problem je u tome, kako je naveo, što se ljudi kasno javljaju, u bolnice dolaze u jako kritičnom stanju i u takvim je okolnostima i smrtnost povećana.

– Sadašnje stanje je posljedica kasnog reagiranja lokalnih sredina, odnosno kantona, a riječ je o zakašnjenju od više tjedana, a osnovni problem je kulturološko nasljeđe i slab nadzor. Politika je jako odgovorna u nadzoru provođenja mjera, rekao je Čerkez te dodao da je Mostar sada možda najkritičniji.

– U isto vrijeme nemate zatvoren ni jedan kafić, nema nikakvih restrikcija na lokalnoj razini i naravno da će broj zaraženih rasti, dodao je.

Bosanskohercegovačko-hrvatska granica potpuno je bila otvorena za hrvatske građane, a za bosanskohercegovačke građane ona je zatvorena jer moramo imati PCR test, rezervaciju hotela ili opravdanje zašto putujemo. Veliki broj građana Hrvatske dolazi u BiH i potencijalno po povratku može prenijeti zarazu, rekao je Čerkez.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Haški sud: Odbijen prigovor na odluku da zločinac Karadžić služi kaznu u Velikoj Britaniji

Advokat Robinson je podsjetio da su trojica muslimanskih ekstremista 2010. u britanskom zatvoru Wakefield noževima izboli generala Vojske RS...

Možda vas zanima i ovo