Petak, 25 lipnja, 2021

Goran Salihović: Nisam ja ničiji, ja sam profesionalac

Nemojte propustiti

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je na današnjoj sjednici Informaciju o radu Tužilaštva BiH za 2012. godinu.

goran-salihovic-gl-tuzilacPoslanica SNSD-a Dušanka Majkić je tokom diskusije kazala da u Tužilaštvu radi 177 zaposenih, od čega 33 tužioca i 144 administrativna radnika.

“Za njih rade 144 administrativna radnika. Ni jedno tužilaštvo nema takvu logističku podršku kao što ima Tužilaštvo BiH. Odjel za ratne zločine ima 60 ljudi, od čega 17 tužilaca. Tih 17 tužilaca opslužuje 43 administrativna radnika”, kazala je Majkić.

Po njenim riječima, za godinu dana 17 tužilaca podigne 24 optužnice za ratne zločine.

“Dakle, jedan tužilac za godinu dana u Odjelu za ratne zločine podigne nešto više od jedne optužice. Čime se može argumentirati ta vrsta neefikasnosti u radu Tužilaštva BiH”, kazala je Majkić dodajući da jedan tužilac za ratne zločine u Okružnom tužilaštvu u Banjoj Luci za godinu dana podigne šest optužnica više nego tužilac u Tužilaštvu BiH.

Dodala je da tužilac za ratne zločine u okružnim i kantonalnim tužilaštvima mjesečno uradi više nego tužilac BiH za godinu dana.

Majkić je predložila i nekoliko zaključaka među kojima i taj da Predstavnički dom zatraži od Ministarstva pravde BiH i VSTV-a da izradi hitnu analizu stanja u Tužilaštvu i Sudu BiH, kao i analizu rada tužilaca i sudija. Na osnovu te analize stanja formirati radnu grupu koja će izraditi prijedlog sveobuhvatnih mjera za prevazilaženje problema u funkcioniranju ovih institucija.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić je kazao da je njemu ova informacija sasvim dovoljna, ona ga je informirala o radu Tužilaštva za 2012. godinu, te da on nekih posebnih primjedbi nema.

“Mi u Parlamentu praktično još nismo do kraja uradili ono što bi smo eventualno trebali uraditi da pravosudni organi, odnosno i sudstvo i tužilaštvo na neki način dobiju tu potpunu samostalnost. Ali ta potpuna samostalnost ne znači neodgovornost. Ona ima, po meni, posebnu specifičnu težinu. Što je nezavosnost veća, odgovornost je veća”, kazao je Belkić.

Apelirao je na tužioca i njegove saradnike da porade na transparentosti, da javnost bude na jedan korektan način upoznata s njihovim radom i da se ne stiče dojam potpunog nerada i neke pristrasnosti.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da njemu ove informacije svake godine posluže kao materijal iz kojeg on vidi, kao član Parlamenta, šta je to što je njegova obaveza kao člana Parlamenta prema institucijama koje ih informiraju, a rade važne poslove u ovoj državi, a pripadaju drugom segmentu vlasti.

“Šta je to što treba da učinimo kako bi oni svoj posao radili što bolje. Ovdje treba razdvojiti uloge. Naš posao nije da se miješamo u posao Tužilaštva i Suda, a čini mi se da ima puno namjera takve vrste. Naš posao je da pogledamo informaciju i vidimo šta se to tiče nas da u lancu funkcioniranja vlasti u BiH, ukupnom lancu funkcioniranja, sudska i tužilačka vlast funkcionira što je moguće bolje. U tom kontekstu ja gledam ovu informaciju”, kazao je Džaferović.

Glavni tužilac Goran Salihović je, nakon što je saslušao poslaničku raspravu, kazao da i kritike i pohvale prihvata.

“Uočavam u ovoj informaciji neke stvari koje nisu dobre. Ja sam tu nekih četiri i po mjeseca. Pokušao sam nešto da pokrenem, promijenim, da dam pozitivnu energiju svojim ljudima, mislim da sam to uspio. Pokušao sam da ispunim neke stvari koje od nas traži međunarodna zajednica, odnosno strukturalni dijalog”, kazao je Salihović.

On je između ostalog naveo i to da je, kroz Strategiju, kroz stvari koje su radili sa međunarodnom zajednicom, prepoznao da je nedovoljan broj ljudi koji rade ratne zločine.

“Poslanica Majkić je rekla da su u Banjoj Luci tužioci uradili sedam predmeta, a ovdje jedan. To je vjerovatno tačno, možda su i više. Ali moramo vidjeti težinu tih predmeta”, kazao je Salihović.

Po njegovim riječima, ovo Tužilaštvo je uradilo više predmeta nego Haški tribunal za 10 godina, nego Srbija i Hrvatska.

“Iako je to malo, potpuno malo, slažem se s vama. Ja ne znam ko će to raditi ako to mi nećemo raditi, Bosanci i Hercegovci. Neće to uraditi ni Haag, sad će se zatvoriti, neće to uraditi ni komšije, ni Srbi ni Hrvati. To mi moramo raditi”, kazao je Salihović.

“Odgovorno vam tvrdim da ja nisam ničiji, da sam sigurno profesionalac i da ću biti profesionalac dok sam tu”, kazao je Salihović.

Izvor: Fena

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Iz Njemačke stigla jasna poruka Miloradu Dodiku i retrogradnim snagama u BiH: Secesija RS-a produbljuje krizu, od promjena granica nema ništa

Zastupnici su naveli da i danas u BiH vladaju podjele, te da etničke skupine "rade" jedne protiv drugih. Predstavnici vladajuće...

Možda vas zanima i ovo