Ponedjeljak, 12 travnja, 2021

Goran Zubac: Guraju nam predmete od 20 KM umjesto istraga krupnog kriminala

Nemojte propustiti

Brojne akcije u kojima su uhapšeni kriminalci, prekinuti lanci kriminala, zbog zloupotreba, korupcije, ratnih zločina…, uhapšeni i visoki dužnosnici u Federaciji BiH, od predsjednika do zastupnika. Sve je vodila SIPA. Državna agencija za istrage i zaštitu u protekloj je godini pokazala da nitko nije nedodirljiv, kao što je i rekao njen direktor na početku mandata. Iako je bio na meti mnogih zbog posla koji obavlja i odlučnosti da pred lice pravde dovede sve one koji su prekršili zakon, direktor SIPA-e nije posustao. O svemu ovom, ali i o planovima za sljedeću godinu, razgovarali smo s Goranom Zupcem, direktorom SIPA-e.

Goran Zubac (Foto: Arhiv)
Goran Zubac (Foto: Arhiv)

Svi ciljevi koji su proklamirani strategijom SIPA-e, ispunjeni su. Urađeno je više nego što je obećano, a to je i više nego vidljivo iz naših aktivnosti i realiziranih operativnih akcija. Rezultati su svakim danom sve veći. SIPA je kvantitativno i kvalitativno uradila maksimalno po pitanju strategije SIPA-e u oblasti borbe protiv terorizma, organiziranog kriminala, teškog financijskog kriminala i korupcije, te ratnih zločina. Sigurno da SIPA može još dosta toga uraditi, ali da bi se vrednovao rad SIPA-e i stvorila jasna slika o našim aktivnostima i naporima u borbi protiv svih vidova kriminala, adekvatan odgovor moraju dati Tužiteljstvo BiH i Sud BiH. Samo zajedničkim radom mogu se postići potpuni rezultati. Ako zakaže jedna karika u lancu, policija-tužiteljstvo-sud, ne možemo imati očekivani rezultat, za Večernji kaže Goran Zubac direktor SIPA-e.

Zubac kaže da se ne boji prijetnji kriminalca koje su upućene njemu i istražiteljima.

Ne, ne bismo radili ovaj posao da se bojimo. Međutim, ono što je žalosno jeste što se ne postupa po izvještajima o počinjenim kaznenim djelima i izvršiteljima koje SIPA u redovitoj proceduri upućuje Tužiteljstvu BiH, u kojima se navode kaznena djela ometanja rada pravosuđa, prijetnje svjedocima ili prijetnje upućene istražiteljima SIPA-e koji rade na konkretnim predmetima. Najsvježiji takav primjer je predmet “Ozren” u kojem su sadržani elementi svih naprijed navedenih djela, međutim, Tužiteljstvo BiH po istom ne postupa i po svemu sudeći ovaj predmet još uvijek leži u ladici. Treba se zapitati kakav ambijent pravimo ako predmeti takve prirode nisu prioritet. Ovakvo neprofesionalno ponašanje pojedinaca u Tužiteljstvu BiH daje jasnu poruku da je bolje ne raditi svoj posao, jer onda nećete biti izloženi ni pritiscima ni prijetnjama, što je u potpunosti u suprotnosti s proklamiranim načelima po kojima treba raditi Tužiteljstvo BiH, kaže Zubac.

O akciji “Lutka”

Nisu okončane sve aktivnosti. Naime, kao rezultat rada po akciji „Lutka“ iskristalizirao se određen broj obavještajnih podataka i drugih činjenica i dokaza na temelju kojih je formiran novi predmet kodnog naziva ‘Lutka 2’, čiju realizaciju će, nadamo se, građani uskoro vidjeti. To znači da SIPA neće stati dok ne dođemo do posljednjih nalogodavaca, što smo obećali javnosti i kada smo prezentirali prve rezultate akcije ‘Lutka’.

Akcija “Lutka” je početak kraja organiziranog kriminala u BiH.

Stojimo iza izjava koje smo dali. Ovom operativnom akcijom zadan je snažan udarac organiziranom kriminalu na području BiH, te su razbijene najveće kriminalne skupine u poslijeratnoj BiH. Konkretno, kada je u pitanju rad na predmetu ‘Lutka’ i komunikacija na liniji SIPA-Tužiteljstvo BiH, možemo reći da smo zadovoljni. Međutim, imam dojam da ono čime ne možemo biti zadovoljni jesu predmeti iz oblasti financijskog kriminala, tj predmeti koruptivne prirode. SIPA je u proteklom razdoblju dostavila Tužiteljstvu BiH veći broj izvještaja koji se odnose na ovu problematku, a u oblasti korupcije ne vidimo jasne rezultate, ni mi, ni građani, govori na kraju razgovora za Večernji direktor SIPA-e Goran Zubac.

(Vijesti.ba)

Više s weba

loading...

Izdvajamo

“Prstići mog sina su u ranama” Oglasila se majka dječaka kome nisu htjeli dati čokoladicu kad mu je pozlilo zbog dijabetesa

SRBIJA – Htjela sam samo da podignem svijest, da ljudi čuju, prstići mog sina su u ranama, sva djeca...

Možda vas zanima i ovo