Utorak, 22 lipnja, 2021

Gori katedrala Notre Dame, srušio se i glavni toranj

Nemojte propustiti

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako odgađa planirano obraćanje naciji “zbog stravičnog požara u Notre-Dameu”.

Gori katedrala Notre Dame u Parizu. Veliki dio 850 godina stare katedrale i jedne od ikona Pariza je u plamenu. Buktinja je srušila glavni toranj katedrale, javlja BBC. Srušio se i veliki dio krova, javljaju mediji.

Uzrok požara još nije poznat, ali iz policije se doznaje kako bi uzrok mogao biti povezan s radovima na renovaciji katedrale.

Vatrogasci su na terenu i daju sve od sebe da se plamenovi što prije ugase.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron objavio je kako odgađa planirano obraćanje naciji “zbog stravičnog požara u Notre-Dameu”.

I gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo požar je nazvala stravičnim. Ljude koji se nalaze u blizini događaja pozvala je da se ne približavaju kako bi ostali sigurni.

“Užasan prizor je gledati veliki požar na katedrali Notre Dame u Parizu. Možda bi najbolje vatru gasiti kanaderima. Treba djelovati brzo”, napisao je na Twitteru američki predsjednik Donald Trump.

Izgradnja ove katedrale započeta je davne 1163. godine, a dovršena 1345. godine. Ovo je najpoznatija gotička katedrala posvećena Djevici Mariji, a njena zvona su obnovljena 2013, godine povodom 850 godina od gradnje čuvene katedrale.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Konaković o Predsjedništvu BiH: NIP će imati kandidata, očekujem da i SDP BiH predloži svog

Predsjednik NIP-a Elmedin Konaković kazao je danas da će ta stranka sigurno imati kandidata za člana Predsjedništva BiH, ali...

Možda vas zanima i ovo