Nedjelja, 26 ožujka, 2023

Gorici Dodik zasmetalo što se Tegeltija nije obratio na sjednici VS UN-a: Nije do Bošnjaka, svaka njima čast…

Nemojte propustiti

– Nije do Bošnjaka, svaka njima čast što su jedinstveni i ne biraju sredstva da dobiju ono što žele – poručila je Gorica

Sjednica Vijeća sigurnosti UN-a održana je jučer, a na njoj se obratio i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, kao i visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt.

Iz RS-a pristigle su oštre reakcije jer je Zoranu Tegeltiji onemogućeno obraćanje, a tim povodom se oglasila i kćerka lidera SNSD-a Milorada Dodika, Gorica Dodik.

– Nije do Bošnjaka, svaka njima čast što su jedinstveni i ne biraju sredstva da dobiju ono što žele. Svaka im čast što njihove diplomate opravdaju svaki fening kojim su plaćeni za lobiranje i zalaganje za njihov interes – napisala je Gorica na Twitteru.

A zatim je uslijedio niz njenih tvitova.

– Da ne govorim o sposobnosti da aktiviraju i okupe svu svoju dijasporu da se oglašavaju na sva zvona. Većina naših kada odu vani smatraju da napuštanjem granica ove zemlje prestaje i borba za interes našeg naroda, uživaju u komoditetu koji im ta diplomatija pruža nastojeći da se uklope u njihova pravila. Ne daj Bože da se zamjere nekome od političkih predstavnika zemlje u koju odu, gledaju ih kao neku višu rasu, a sebe i svoj narod ponižavaju zarad tapšanja po ramenu i ispijanja šampanjaca na prijemima. E tu je velika razlika naših i njihovih diplomata po svijetu, čast izuzecima, ali ne valja to – poručila je Dodikova kćerka.

Podsjetimo, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović, u obraćanju pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, upozorio je na to da se BiH posljednjih 10 godina nalazi u dubokoj političkoj krizi zbog blokada rada državnih institucija, prijetnji otcijepljenjem i općenito potezima koji su protuustavni iz RS.

– Aktivnosti političara iz RS-a prijete da će poništiti sav taj napredak jer implementiraju zakone koji prijete teritorijalnom integritet i suverenitetu države Bosne i Hercegovine – kazao je on.

Džaferović je podsjetio da BiH nema mehanizme da spriječi secesionističke namjere na vrijeme i naglasio je da je za to potrebna međunarodna podrška te je pozvao OHR da pruži podršku u skladu sa svojim mandatom.

Podsjetio je da je visoki predstavnik Schmidt upravo to uradio kada je odlučio da suspenduje secesionističke namjere i unilateralne poteze iz RS-a.

– Potrebno je poništiti sve zakone koji se kose sa Ustavom Bosne i Hercegovine, kao i sve druge aktivnosti koje su u suprotnosti s Dejtonskim mirovnim sporazumom – kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Podsjetio je i da od prošlog ljeta državne institucije ne rade nikako zbog nedostatka kvoruma predstavnika iz RS.

U proteklom periodu, nakon pritiska međunarodne zajednice, predstavnici iz RS su počeli dolaziti na sjednice, ali još odbijaju raditi u punom kapacitetu i donositi odluke, što znači da blokada nije prestala već je taktički, zbog najavljenih ili izrečenih sankcija međunarodne zajednice, samo ublažena.

– Potrebno je da blokada prestane i da Bosna i Hercegovina u potpunosti izađe iz krize, kako bi se osigurali stabilnost i napredak. Vlasti u Bosni i Hercegovini trebaju se posvetiti reformama, s ciljem unapređenja životnog standarda građana i našeg napretka na putu euroatlantskih integracija – kazao je Džaferović na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Loša partija u Bratislavi: Zmajevi poraženi od Slovačke

Reprezentacija Slovačke večeras je savladala Bosnu i Hercegovinu u susretu drugog kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Može se reći...

Možda vas zanima i ovo