Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Gorivo je pojeftinilo, hoće li i cijene hrane ići ka dole?

Nemojte propustiti

Jedan broj trgovaca, kažu ekonomisti, svoj monopolski položaj i manjak konkurencije koristi da u ovoj situaciji ostvari ekstra profit. Izostaje i adekvatna kontrola.

Nakon rekordnih cijena u junu i prvoj polovini jula, posljednjih nekoliko dana cijena goriva konačno je u blagom padu.

Činjenica da gorivo pojeftinjuje vrlo malo ili nikako, u ovom trenutku, nema uticaja na cijene proizvoda koje bh. građani kupuju.

Svi koji su očekivali da će roba široke potrošnje pojeftiniti barem u istom procentu kao što je pojeftinilo gorivo, očito su bili u krivu. Građani su ogorčeni, piše BHRT.

Za položaj u kom se nalaze dobar dio krivice snose i sami potrošači odnosno građani.

Murisa Marić iz Udruženja za zaštitu potrošača „Don“ Prijedor kaže: “Mi itekako možemo uticati na sve ovo što se dešava, ali taj bunt treba biti jači. Ovako negodujemo tri četiri dana i to se sve naviklo u ovoj zemlji da poslije toga ipak svi rade onako kao što su naumili”.

Jedan broj trgovaca, kažu ekonomisti, svoj monopolski položaj i manjak konkurencije koristi da u ovoj situaciji ostvari ekstra profit. Izostaje i adekvatna kontrola.

Ekonomski analitičar Admir Čavalić ističe: “Gdje ima konkurencije tu će tržište najbrže reagovati i doće do pada cijena. Na žalost zbog izuzetnih regulativa i malog broja učesnika na određenim tržištima u BiH sporije pada cjena“, dog njegov kolega Zoran Pavlović smatra: “U ovoj situaciji kada imamo inflaciju uzimanje preko onoga što je moguće, dozvoljeno i korektno je u biti pljačka građana“.

Pad cijena roba široke potrošnje ipak bi trebao uslijediti u avgustu.

Saša Marić, ombudsman za zaštitu potrošača BiH, navodi: “Budući da je ljetna sezona. Budući da je povećan i priljev i dijaspore i turista u BiH skladišta se brže prazne. Sukladno tome punjenjem novim cijenama trebaju očekivati potrošači u BiH da dobiju nešto niže ili veće čak padove cijena prehrambenih proizvoda u narednom mjsecu“.

Promptna reakcija trgovaca kada nešto treba poskupiti, a vrlo spora u obrnutom pravcu, za većinu bh. građana je postala nešto normalno, na šta su navikli, što kritikuju, ali baš ništa ne preduzimaju. Zašto bi se trgovci onda drugačije i ponašali.

Interesantno za vas

Izdvajamo

Vozač Porschea pijan izazvao nesreću, pa prijetio policajcima

Vozač Porschea je alkotestiran nakon čega je utvrđeno da je imao 1,75 g/kg alkohola u organizmu. Vozač automobila "Porsche" sinoć...

Možda vas zanima i ovo