Srijeda, 17 kolovoza, 2022

Gorka njemačka stvarnost: Troškovi grijanja se izjednačili s cijenom najma

Nemojte propustiti

Stručnjaci predviđaju da će u proljeće 2023. mjesečna naknada za plin biti gotovo jednaka kao cijena osnovnog najma

Cijene grijanja su rekordno visoke u Njemačkoj. Stručnjaci predviđaju da će u proljeće 2023. mjesečna naknada za plin biti gotovo jednaka kao cijena osnovnog najma bez režija (njem. Kaltmiete).

Njemački mediji pišu kako peteročlana porodica koja živi u iznajmljenom stanu od 135 kvadratnih metara u Brandenburg sada plaća 556 eura za najam stana bez režija, prenosi Fenix-magazin.de.

Ovoj porodici je od 1. marta grijanje (plin) poskupjelo s 275 na 413 eura. Sada porodice režije plaća 539 eura, te je time osnovna najamnina skuplja samo 17 eura mjesečno od režija.

Otac ove porodice zarađuje 2300 eura neto, a majka 1500 eura neto. Kažu kako s obzirom na to da će cijene grijanja još rasti, već moraju ostavljati novac sa strane kako bi mogli platiti račune.

Stručnjak iz Udruge stanara Hamburga kaže kako ova porodica plaća relativno nisku cijenu najma.

“Troškovi grijanja obitelji vjerojatno će porasti na oko 700 eura 2023. godine. To bi značilo da bi samo porez na plin bio 144 eura veći od osnovne stanarine”, kaže stručnjak i dodaje: „Obitelj plaća jeftinu stanarinu. Režije mogu brzo postati skuplje od osnovne najamnine. U velikim gradovima poput Hamburga, gdje je cijena najma viša, to se zasad neće dogoditi. Ali i tu će troškovi grijanja također porasti za 50 posto ili više.”

Interesantno za vas

Izdvajamo

Joe Biden potpisao važan zakonski paket o klimi i zdravstvu

"Riječ je o budućnosti. Riječ je o tome da se osigura blagostanje i napredak američkih obitelji", rekao je. "Riječ...

Možda vas zanima i ovo