Srijeda, 22 ožujka, 2023

GP Gradiška: Policajac pitao djecu: “Imate li pite? Sigurno imate, vi ste Bosanci i mama vam pravi pitu”

Nemojte propustiti

Ispovijest bosanskohercegovačke porodice koja je 25. januara krenula na porodični put prema Beču i koji su doživjeli neugodnu situaciju na GP Gradiška.

Nakon 01. januara 2023. godine Republika Hrvatska je ušla u Schengen zonu čime su joj ukinute unutarnje granice sa državama Evropske unije. Građani koji iz Bosne i Hercegovine putuju u Hrvatsku i druge evropske zemlje očekuju pojačane kontrole na granici sa BiH.

Donosimo vam ispovijest bosanskohercegovačke porodice koja je 25. januara krenula na porodični put prema Beču i koji su doživjeli neugodnu situaciju na GP Gradiška.

…i tako prešli smo granicu prvi puta kako su nam komšije u Šengenu. Izgledalo je ukratko ovako:

Dobar dan, Dobar dan. Gdje putujete? U Beč.

Tamo radite? Ne, idemo turistički.

Stanite malo sa strane dok dođe kolega. Nakon par minuta dođe kolegica.

Dobar dan. Nosite li meso i mesne prerađevine? Ne.

Mlijeko i mliječne proizvode? Ne

Alkohol cigarete? Ne

Voće povrće? Ne

Ništa ne nosite? Nosimo nešto grickalica, vodu, lične stvari i to je to.

Sa podignutim, začuđenim obrvama kaže nam da pričekamo kolegu. Čekamo kolegu, čekamo i dolazi policajac.

Molim Vas gospodine da izađete iz auta i otvorite gepek. Otvorite kofere, pa stvari iznosite. Gleda, traži nesto (Dječak kaže da li to čiko traži drogu?). Zaviruje ispod sjedišta i onda se obraća djeci: Imate li pite? Sigurno imate, vi ste bosanci i mama vam pravi pitu. Kćerka kaže da mama ne pravi pitu jer pitu pravi nana.

Nastavlja da gleda njene torbe, moju tašnu, pretince ispred suvozača, ispod vozačevog sjedišta itd. Na kraju ništa nije našao, osim što nas je 15-tak minuta pretresao i prilično uvrijedio sa opaskom “da Bosanci moraju imati pite”.

Ne moraju imati, a ovi Bosanci su i prije prelazili granicu Šengena pa nas nikad niko nije pretresao, istresao i tražio nam sendvič i pitu. Drugi puta je možda trebamo i ponijeti pa mu dat da pojede jer takve dobre pite nije u životu vidio a tek jeo.

Interesantno za vas

Izdvajamo

U Hrvatskoj optužena dvojica policajaca da su kriminalcima iz BiH, Srbije i Crne Gore za novak dojavljivali ‘potjernice’ i omogućili boravak u EU

Nezakonitosti su se događale od sredine 2019. do juna 2022. Protiv dvojice hrvatskih graničnih policajaca podignuta je optužnica zbog sumnje...

Možda vas zanima i ovo