Srijeda, 16 lipnja, 2021

Grabar-Kitarović: Hrvati nisu gosti već najstariji konstitutivni narod u BiH

Nemojte propustiti

Predsjednica Hrvatske je istakla da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih “legitimno predstavljati”

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ponovo je govorila o BiH. Grabar-Kitarović smatra da su Hrvati jedan od stubova moderne države i da su najstariji konstutivni narod u Bosni i Hercegovini.

“Vi u BiH niste gosti, pridošlice ni nacionalna manjina, nego njezin najstariji konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s druga dva naroda u zajedničkoj domovini BiH”, rekla je Grabar-Kitarović u subotu na Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH u svome uredu, prenijela je agencija Hina.

Grabar-Kitarović je iskoritila priliku i još jednom podvuka da Bosna i Hercegovina nije nacionalna država samo jednog naroda, već tri konstutivna i da Hrvati u BiH imaju ustavna prava.

Predsjednica Hrvatske je istakla da Hrvati u BiH imaju pravo birati svoje političke predstavnike koji će ih “legitimno predstavljati i zastupati na svim razinama vlasti”, i da tražeći ta prava ne zahtjejvaju “ništa više od drugih”.

Dodala je da najbolji način za očuvanje BiH kao države, i da se time u Bosnu i Hercegovinu ugrađuju europske vrijednosti.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Beograđani o gestu Vlade KS: I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim Bosnu

Ne treba mi vaučer. I sa vaučerom i bez, imam u planu da idem za Sarajevo i da obilazim...

Možda vas zanima i ovo