Nedjelja, 25 srpnja, 2021

Grabar-Kitarović: Hrvatska ne može da bude zemlja prihvata

Nemojte propustiti

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je da je problem migranata i izbjeglica dugoročan problem koji će morati da se rješava na nivou EU.

Ona je navela da Hrvatska ne može da bude zemlja prihvata.

Grabar-Kitarović je posjetila prelaz Bapska preko koga u Hrvatsku iz Srbije ulazi najviše migranata i izbjeglica, kao i prihvatni centar u Opatovcu, gdje je razgovarala sa nekima od njih o državama iz kojih dolaze, kao i razlozima zašto ih napuštaju.

Hrvatska predsjednica je razgovarala i sa volonterima iz Češke i policajcima koji rade na prihvatu izbeglica, kao i sa potpredsednikom Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Rankom Ostojićem o stanju u Opatovcu.

Ona je ocjenila da postoji mogućnost da će se izbjeglički talas tokom zime smanjiti, ali da je riječ o dugoročnom problemu, prenosi Hina.

Hrvatska ne može da bude zemlja prihvata, naglasila je Grabar-Kitarović, ukazujući na činjenicu da izbjeglice idu u Mađarsku koja ih i dalje prima, ali je izrazila bojazan šta će se dogoditi ukoliko Austrija i Njemačka obustave prijem.

“Kako ćemo onda reagovati i suočavati se sa ljudima koji će se tada osjećati sigurno frustrirano i nezadovoljno. Apelujem na sve da razmišljamo dugoročno”, kazala je hrvatska predsednica.

Prema njenim riječima, neophodna su jačanja granica Grčke i Turske, ulaganja u kampove za izbeglice u Turskoj, kao i iskorenjivanje uzroka odlazaka migranata i izbeglica iz matičnih zemalja, a to su, kako je navela, siromaštvo i bijeda.

Saradnja Hrvatske sa susjednim zemljama, smatra hrvatska predsjednica, nije adekvatna.

“Nije u redu optuživati druge nego raditi sa drugima”, poručila je Kolinda Grabar-Kitarović i dodala da joj nije jasno zašto se toliko napada Mađarska, koja i dalje prima izbjeglice.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Jasno i nedvosmisleno negiranje genocida! Dodikov savjetnik potpisao peticiju i najavio ozbiljnije prikupljanje potpisa

Nakon što je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i...

Možda vas zanima i ovo