Ponedjeljak, 20 rujna, 2021

Grabar-Kitarović i Čović: Pelješki most je unutrašnje razvojno pitanje Hrvatske

Nemojte propustiti

BiH može preživjeti isključivo kao zajednica tri naroda i drugih građana koji u njoj žive, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović na konferenciji za medije nakon sastanka s predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica je poručila kako uvijek zastupa jednakopravnost Hrvata na cijelom području zemlje, te da su svi Hrvati za Hrvatsku jednaki bez obzira da li žive u Hercegovini, Posavini, Srednjoj Bosni…

– Kada govorimo o jugoistoku Evrope, ne samo prostoru BiH, uvijek govorim da postoje dva potencijala; jedan je da vrlo brzo prekinemo oružane sukobe i krenemo naprijed, a drugi je da jako brzo pokleknemo pred izazovima i upadnemo u probleme. Želim da te probleme premostimo. Ne volim izraz Zapadni Balkan, jer taj izraz u EU izaziva negativne konotacije – poručila je hrvatska predsjednica.

Dodala je da je jedna od temeljnih odrednica hrvatske vanjske politike pomoć u proširenju EU na druge zemlje regiona kako bi svi krenuli u bolju budućnost.

Dragan Čović je kazao kako odbacuje navode da se ne vodi dovoljno računa o Hrvatima u RS-u, te da će Hrvatska, kao i hrvatski politički predstavnici Hrvata u BiH nastaviti pomagati Hrvate u svakom dijelu BiH.

Hrvatska predsjednica je dodala i kako je bilo govora o izmjenama Izbornog zakona BiH, te je poručila kako će Hrvatska pomoći na tom planu, ali da Hrvatska neće nametati rješenja, jer je to na političkim predstavnicima u BiH.

Predsjednica Hrvatske je kazala da je obavijestila članove Predsjedništva kako je predsjednik Evropske komisije Juncker poslao pismo u kojem se navodi kako nema prepreka za izgradnju Pelješkog mosta, te je poručila kako njegova izgradnja nije ni na koji način uperena protiv BiH.

– Pelješki most je unutarnje razvojno pitanje Hrvatske i iza toga nemaju nikakvi drugi motivi – poručila je Grabar-Kitarović.

Čović je poručio kako je Pelješki most strateški interes i BiH, jer u neumskom zaljevu živi većinsko hrvatsko stanovništvo.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Kako je jedna porodica napravila čudo usred Bosne: Njihov luksuzni dizajnerski namještaj postao je svjetski hit

Posebnost Artisan proizvoda, naglašavaju naši sugovornici, u ručnom je radu. Nakon što komad drveta izađe iz strojne obrade, sve...

Možda vas zanima i ovo