Utorak, 18 svibnja, 2021

Grabar-Kitarović odgovorila Komšiću: Nije problem u svojatanju teritorija, nego u majorizaciji Hrvata

Nemojte propustiti

Predsjednica susjedne Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odbacila je u petak optužbe o navodnom svojatanju teritorija Bosne i Hercegovine za što ju je zbog izjave o Hrvatskoj “od Visa do Kupresa” optužila Demokratska Fronta.

“U BiH problem nije nepostojeće svojatanje teritorija, nego majorizacija i kršenje elementarnih demokratskih i ustavnih prava Hrvata kao konstitutivnog naroda”, navodi se u reakciji iz ureda hrvatske predsjednice.

Grabar-Kitarović kaže kako Hrvati imaju dvije domovine, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu, dodaje se u priopćenju.

Podsjetimo, Demokratska fronta (DF) čiji je osnivač i predsjednik Željko Komšić, optužila je u Kolindu Grabar-Kitarović da dovodi u pitanje suverenitet i teritorijalni integritet BiH optuživši je da je Kupres opisala kao dio Hrvatske.

“Vara se svako onaj koji će pomisliti da je u pitanju nepoznavanje zemljopisa. Naravno da nije. U pravu je svako onaj koji ovu izjavu tumači kao direktan atak na suverenitet i teritorijalni integritet susjedne zemlje Bosne i Hercegovine”, saopšteno je iz DF-a.

Kazali su kako ovakvu “skandaloznu” izjavu ne može ništa opravdati pa ni trka za novi mandat, te da izjava dovodi u pitanje sveukupne odnose dvije suverene zemlje:

“Toliko o ispraznim frazama i iskrenim namjerama susjedne nam Hrvatske i njene zvanične politike da će učiniti sve kako bi i BiH postala članicom europske porodice.”, dodali su iz DF-a.

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Ivanić izvrijeđao Dodika: Izvinjavam se na rječniku, ali sa njim ne može drugačije, … To je već slučaj za medicinu

-Nema nijedne odluke koju sam ja donio, a tiče se vježbe na Manjači. Da postoji, ne sumnjam da bi...

Možda vas zanima i ovo