Subota, 18 rujna, 2021

Grabar-Kitarović: Pitanje je trenutka kad će pritisak ilegalnih migranata preći na Hrvatsku

Nemojte propustiti

Između Hrvatske i Makedonije nema otvorenih pitanja, a ove dvije zemlje imaju zajedničke vanjskopolitičke ciljeve, zaključili su nakon današnjeg susreta u Zagrebu predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i njen makedonski kolega Gjorge Ivanov, javlja Anadolu Agency (AA).

Grabar-Kitarović poručila je kako uskoro želi vidjeti Makedoniju u EU i NATO članstvu te kako će joj Hrvatska dati stalnu potporu na tom putu.

„Nažalost, Europa je u ovom trenutku sve zatvorenija, euroskeptična, a u nekim društvima se javlja eurofobija, postoji otpor proširenju kojega treba nadići“, kazala je Grabar-Kitarović.

Ustvrdila je kako su pogoršani procesi na jugoistoku Europe te kako su se pojavile sigurnosne ugroze, reformski zamor te problem ilegalnih migracija o kojima je dvoje predsjednika danas razgovaralo. Kazala je kako se mora „raditi na rješavanju korijenskih problema koji uzrokuju ilegalne migracije, a to su ratovi, siromaštvo i sl.“.

Također je kazala kako je protiv uvođenja kvota migranata koje treba primiti za zemlje članice EU, jer bi se time, rekla je, migrantima poslala poruka kako su slobodni ući i naseljavati se u EU.

„Da, moramo zbrinjavati ljude koji se nalaze u teškoj situaciji, to zahtijeva i nalaže i humanost. Ali, isto tako, moramo zaštiti i svoja društva i gospodarstva u okviru sigurnosnih i ekonomskih prijetnji“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Izjavila je kako je pitanje trenutka kada će pritisak ilegalnih migranata koji idu balkanskom rutom preko Makedonije i Srbije prijeći na Hrvatsku te dodala kako će Hrvatska pristupanjem u Schengen morati ojačati snagu granične policije.

Ivanov je poručio kako najveći broj migranata dolazi sa Bliskog istoka i sjeverne Afrike, kako sve zemlje u regije moraju biti koordinirane te kako će to pitanje biti aktualno dulje vrijeme.

„Europska unije ne želi uvoziti nove probleme, nego želi da se potencijalni problemi i otvorena pitanja rješavaju prije pristupanja države, prije nego postane kandidat za Europsku uniju i NATO“, izjavila je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica poručila je kako se želi suzdržati od komentiranja prvih rezultata referenduma u Grčkoj, sve dok oni nisu službeni, no kako je referendum u Grčkoj potakao stanje zamora od proširenja i euroskepsu.

Ivanov je poručio kako bi htio da se u Grčkoj što prije pronađe rješenje „da grčki narod počne živjeti normalan život“.

„Narodna banka Makedonije je spremna i ima sve moguće scenarije kako da riješi izazove. Dio tih mjera je već poduzet, ne postoji opasnost da banke u Makedoniji budu ugrožene, one su zaštićene“, poručio je Ivanov.

Gospodarska razmjena Hrvatske sa Makedonijom niz godina stagnira, prošle je iznosila oko 174 milijuna eura. S obzirom kako Makedonije bilježi gospodarski rast od 3,6 posto, hrvatska predsjednica je poručila kako postoji prostor za rast gospodarske suradnje, posebno u području građevine, poljoprivredi, farmaciji i turizmu.

Gjorge Ivanov boravi u dvodnevnom službenom posjetu Republici Hrvatskoj u sklopu kojega se, osim sa predsjednicom, sastaje i sa premijerom Zoranom Milanovićem i predsjednikom Sabora Josipom Lekom

Više s weba

loading...

Izdvajamo

Još jedan mladić napušta Bosnu i Hercegovinu: Otac mi je ratovao umjesto da šverca kafu i maljutke

I Nahid Mujkanović se nada skoroj prilici, koju u Bosni i Hercegovini nije dobio. Bosnu i Hercegovinu je u prvoj...

Možda vas zanima i ovo